Ana SayfaEkolojiTMMOB’dan Suriye’den getirilen patatesler için ‘gıda güvenliği’ uyarısı

TMMOB’dan Suriye’den getirilen patatesler için ‘gıda güvenliği’ uyarısı

HABER MERKEZİ – TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Toprak, kimyasal saldırıların olduğu iddia edilen Suriye’den patates getirilmesine izin verilmesinin gıda güvenliği açısından tehdit oluşturacağını vurguladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, patateste görülen fiyat artışları üzerine Türkiye’nin Suriye’den patates getirmesine tepki gösterdi.

Toprak, kimyasal saldırıların olduğu iddia edilen bölgede yetiştirilen patatesin, gıda güvenliği açısından tehdit oluşturacağını söyledi:

“Uzun yıllardır iç savaş yaşayan bir ülkeden, özellikle de kimyasal saldırıların olduğu iddia edilen bir bölgede yetiştirilen patatesin ithal edilmesinde gıda güvencesi ile ilgili ciddi tereddütlerimiz bulunmaktadır. ‘Neden Suriye dururken başka bir yerden alalım?’ sorusunu soran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na bizim de sorularımız vardır. Söz konusu patateslerin ülkemize girmeden akredite bir kuruluş tarafından analizleri yapıldı mı? Patateslerin yetiştirildiği bölgedeki toprak ve su analizleri yine akredite bir kuruluş tarafından yapıldı mı? Gerek patateste gerekse toprak ve suda kimyasal kalıntı veya ağır metaller mevcut mu? Yapıldığını umduğumuz analizlerin sonuçları kamuoyu ile ne zaman paylaşılacak?”

Toprak son olarak fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi için aile tarımcılığı ya da küçük çiftçiliğin desteklenmesi gerektiğini belirtti.


“4 bin ton patates Afrin’den”: Türkiye tohumunu yolladığı patatesi mi ‘ithal’ ediyor?



Patatesler Suriye’de girilen yerlerden getiriliyor: ‘İthalat’ mı, Osmanlı’dan gelme bir model mi?