Ana SayfaGüncelTutuklu kadın siyasetçilerden 24 Haziran mesajları

Tutuklu kadın siyasetçilerden 24 Haziran mesajları

HABER MERKEZİ – HDP eski Eş Genel Başkanı Yüksekdağ ve Diyarbakır Belediyesi eski Eş Başkanı Kışanak, tutuklu bulundukları cezaevinden birer yazı kaleme aldı. Yüksekdağ, yazısında “Zulmün barajını kadınlar aşacak” derken, Kışanak ise erken seçimler öncesi kadınlara şu çağrıda bulundu: “Öyle bir sonuç alalım ki 7 Haziran bile kıskansın.”

24 Haziran erken seçimlerine sayılı günler kala Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Diyarbakır Belediyesi eski Eş Başkanı Gültan Kışanak, tutuklu bulundukları cezaevinden birer yazı kaleme aldı.

Yüksedağ tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nde kaleme aldığı “Zulmün barajını kadınlar aşacak” başlıklı yazısında “Mutlaka kadınlar kazancak” mesajı verirken, Kışanak ise Kandıra F Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde yazdığı mektupta kadınlara şu çağrıda bulundu: “Öyle bir sonuç alalım ki 7 Haziran bile kıskansın.”

Yüksekdağ: Mutlaka kadınlar kazanacak

HDP eski Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, yazısında seçimler için yalnızca “cumhurbaşkanı ve milletvekili seçmek için sandığa gitmekten ibaret değil” dedi ve ekledi: “Hele kadınlar için hiç değil.”

24 Haziran seçimlerini kadınlar için “daha çok kendi kaderini belirleme mücadelesinde bir kavşak; ya da zulüm ve ölüm düzeninin karşısında direniş ve hayat hakkını kazanmak” olarak tanımlayan Yüksekdağ’ın yazısından bir bölüm şöyle:

“Bugün bir kez daha bu tarihsel gerçek rolünü oynayacak. Toplumun ileri ve geri arasında sıkıştığı darboğazdan çıkışının itici gücü kadınlar olacak. Bu gücün gelişme ve değişime ileriye çekeceğine inanmak için de çok nedenimiz var. Seçim zemininde gelişmekte olan kadın özgürlük mücadelesi, böyle tarihsel, yaşamsal bir misyonu omuzlamış bulunuyor. Adalet terazisinin haklılar ve malumlar aleyhine bu kadar bozulduğu, halkların ve kadınların önüne sıra sıra barajların, barikatların dizildiği bu kadar acımasız bir zamanda, kötüyü yıkacak, iyiyi kuracak olan bu misyondur.

Birçok haliyle bu seçim kadınların seçimi olacak. Yaşam ve özgürlüğü bıçak sırtından çekip alacak olan, zulmün barajını yıkacak olan kadınlardır çünkü. Ve bu seçimde kadınların birçok güzel halini göreceğiz yine: Sandık başında emek ve adalet, sokakta, kortej başında coşku ve cesaret, halay başında al mendil ve hareket… Yaşamdan koparılan bütün kadınlar için inadına; ‘kadın yaşam özgürlük’ diyerek menzile yürünecek. Kadın insanlığımızın adlarını, anılarını, acılarını sırtlanarak durmadan, yüksünmeden menzile varılacak. 16 yıl boyunca katledilen binlerce kadının hesabı zulmün barajı altında kalmasın diye. Cizre’de 7 yaşında Cemile’nin buzdolabında saklanan ölü ve narin bedeni unutulmasın diye… Taybet Ana’nın ahı yerde kalmasın diye… Karnında bebeğiyle iki canlı kadınlar erkeğin ve devletin kurbanı olmasın diye… Mutlaka kadınlar kazanacak.”

Kışanak: Haydi tarih yazalım

Kandıra F Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Diyarbakır Belediyesi eski Eş başkanı Gültan Kışanak ise erken seçimler öncesinde kadınlara çağrıda bulundu.

Kışanak, “Şimdi siyasete kadın damgası vurmanın tam zamanı” dedi ve mektubunu şöyle sonlandırdı: “Öyle bir sonuç alalım ki 7 Haziran bile kıskansın.”

Genç kadınlara da çağrıda bulunan Kışanak’ın yazısından bir bölüm şöyle:

Bir çağrım da genç kadınlara, lütfen bu işi sadece aday olan ve partide aktif olarak çalışanlara bırakmayın. Kadın özgürlük mücadelesinin asıl sahipleri milyonlarca kadındır, her birimiz tek tek bu mücadelenin özneleriyiz. Hep beraber kolları sıvarsak bu iş TAMAMDIR. Bundan emin olun. Gelecek dediğimiz, oturup beklenen değil, emeğimizle, alın terimizle, mücadelemizle adım adım inşa edilen bir süreçtir. Geleceğimizi aslında bugün, bu an da yaşıyoruz. Geleceğimizi kazanabilmek için bugünü, bu anı kazanmak gerekiyor.

Biz ittifakı kadınlarla kuruyoruz demişti Eş Genel Başkanımız Sayın Pervin Buldan, bunu kampanyada ve seçim sonuçlarında görmek istiyoruz. ‘Kolaysa gelin siz yapın’ diyeceksiniz ama inanın biz de burada boş durmuyoruz. Uçan kuşu bile HDP’ye ve Demirtaş’a oy vermeye ikna etmeye çalışıyoruz. Epeyce başarılı olduğumuzu da söyleyebilirim. Sizin başarı hikâyenizi de 24 Haziran’da okuyacağız. Ama biliyorsunuz okumak için önce yazmak gerekir. Haydi tarih yazalım. 24 Haziran seçimlerine imzamızı atalım. Öyle bir sonuç alalım ki 7 Haziran bile kıskansın.”


Bu haber, MA’dan derlenmiştir.
Previous post
SAMER Koordinatörü Yüksel Genç son araştırmalarını anlattı: Kürt illerinde durum ne?
Next post
Seçime son 12 gün: Neler oluyor, adaylar ne diyor?