Ana SayfaYazarlarEmre CakaAltın çocuk: Mbappe – Emre Caka

Altın çocuk: Mbappe – Emre Caka


Yazar: Emre Caka


Bundan saatler önce şüphesiz dünyanın iki süper yeteneği Ronaldo ve Messi Dünya Kupası’na “elveda” dedi. Ronaldo’yu eleyen 10 yıllık alt yapısı, disiplini ve kararlılığıyla ön plana çıkan Uruguay olurken, Messi’ye bavulunu toplatan 19’luk Kylian Mbappe oldu.

Tatmin edici olmasa da gruptan çıkmayı başaran Arjantin, son 16 turunda turnuvanın favorilerinden olan Fransa’ya 4-3’lük skorla boyun eğdi. Birçok kişiye göre seyir zevki yüksek olan karşılaşmada beni en çok şaşırtan vasat altı Arjantin’e karşı 3 gol yiyen Fransa takımının performansıydı. Arjantin’in uzatmalar artı penaltı atışlarını bir gün önceden kabul eden saha dizilişi ve futbolu, Didier Deschamps’ın ise ‘korkak’ görüntüsü Arjantin adına olası faciaları engellerken; Fransa kadrosunun ihtişamına ve rakiplerine ‘Hodri meydan’ demesine engel oldu. Maça damgasını vuran ise şüphesiz geleceğin (Geldi bile) yıldızı Mbappe’ydi.

20 Aralık 1998’de Paris’in kuzeydoğusunda bulunan Bondy’de dünyaya gelen yıldız oyuncu, baba Wilfried Mbappe’nin tarifiyle şiddet ve ayaklanmaların olduğu bir döneme denk gelmesine rağmen futbol tutkusundan hiç vazgeçmemiş. Babasının antrenör, annesinin ise hentbolcu olmasının Mbappe’nin çocukluk yaşlarında spora olan bağlılığında önemi oldukça yüksek. Dünyanın en pahalı ikinci oyuncusu, Fransa ve PSG takımının yıldızı, Dünya Kupası’nın en çok merak edileni ve Ligue 1’de Henry’ye ait olan iki rekoru da kıran isim…

Messi’ye altın gol

İki yıl önce birçok kulüpten teklif almasına rağmen özellikle annesinin kaygıları nedeniyle Monaco’yu tercih eden genç yeteneğin 19 yaşındaki bu patlayıcılığı, motivasyonu, özgüveni ve ayak hakimiyeti göz dolduruyor.

Henüz çocuk yaşlarda yeteneğinden söz ettiren yıldız oyuncunun spor dışında pek de bir aternatifi gözükmüyordu. Annenin hentbolcu, babanın ise antrenör olduğu bir aileden gelen çocuğun sporcu olması kaçınılmazdı ve öyle de oldu. Yaşadığı bölge olan Bondy’nin futbol takımında yeşil sahalarla tanışan Mbappe için hocası, “’Vay be!’ dedim” diyor ve ekliyor: “Yaşıtlarına göre sadece hızı değil, zekası ve alanı kontrol etme yeteneği de oldukça yüksekti.” New York Times gazetesinden Rory Smith ise Bondy’nin genel çerçevesini  “İşçi sınıfı, beyaz olmayan büyük topluluklar, arbede ve kavgaların mesken tuttuğu yer” sözleriyle tanımlıyor.*

Henüz 6 yaşında kendisinden “Vay be!” diye söz ettiren çocuk, belki de kariyeri boyunca kıyaslanacağı ‘uzaylı’ Messi’ye, Hugo Lloris’in basın toplantısında yaptığı ortaya bir gün sonra sahada öyle şut yolladı ki Arjantin’de 2 Messi olsa o top yine ağlara ulaşırdı, öyle de oldu.

Cuma günü yapılan basın toplantısında basın mensuplarının tamamının Didier Deschamps ve onunla birlikte kameralar karşısına geçen Hugo Lloris’den duymak istediği cevap, Messi’yi nasıl durduracaklarına dairdi.

Anlaşılan ikili, Dünya Kupası’nın en iyi kadrosunun kendilerinde olmasını unutan basın mensuplarına kızmış olacaklar ki Messi sorularına karşılık, “Bizde Mbappe var” cevabını tek seferde ağızlarından çıkardılar. Bu elbette sadece Messi sorularına karşılık bir tepki değil, henüz 19 yaşındaki yıldıza duydukları güven ve onun bu baskıyı kaldırabilecek olgunlukta olmasının farkındalığıydı. Ki öyle de oldu! Kendi yarı sahasında topla buluşmasıyla birlikte slalom yaparak rakiplerini bir bir alt eden banliyölerin yeni süper kahramanını durdurmak Rojo’ya kaldı. İkili mücadeleye girme arzusuyla rakibine yaklaşan Rojo, 2 saniyede 1 metre farkı yiyince koluna asılmakta bulmakta çareyi. Dünya Kupası’nda ilk eleme karşılaşması, dakika 11 ve takımına harika dripling sonucu penaltı kazandırmışsın, ancak suratında ne bir şok etkisi, ne tebessüm ne de çılgınca bir sevinç…

İşte bu da Mbappe’ye bu yaşta neden güvendiklerini tam anlamıyla anlatan anların başında geliyor. Genç yetenek, ardından attığı iki golle Messi’yi sadece evine yollamakla da kalmadı, mücadele etmenin de startını vermiş oldu.

Monaco ile kazandığı kupa, ardından PSG transferi şimdi ise Dünya Kupası’nda muhteşem bir performans. Onun için her şey fazlasıyla iyi gidiyor. “Griezmann ve arkadaşları” kalıbını bu turnuvada üzerinden atmaya oldukça yakın olan altın çocuğun önünde kritik bir viraj daha var. Bu yakın dönemde “Neymar ve arkadaşları” kalıbından alacağı kararla uzaklaşır ve kendi ayaklarının üstünde durmaya başlarsa, kat edeceği yolu kestirmek için özel yeteneklerimizin olması gerekir. Şu an için ne olacağına dair uzun düşünceler yerine harika sprintlerini, oyun görüşünü, topu her ayağına aldığında “Acaba ne yapacak” demeyi, bana verdiği heyecanı ve gollerini izlemek istiyorum. Onun ne kadar büyük futbolcu olduğunu zaten zaman bize gösterecek.

Bir de şunu eklemekte fayda var: Mbappe, Pele’ye ait olan Dünya Kupası’nda 1 maçta iki gol atma rekorunu da kırmayı başardı ve maç sonunda, “Bu isimlerle anılmak harika bir duygu. Pele çok ayrı bir kategori. Ama bu isimlerin arasına girmekten mutluyum” diye kıyaslanmalardan da kaçmayacağının sinyallerini verdi. Onu Ronaldo’yu ateşleyen Messi, Messi’yi ateşleyen Ronaldo misali biriyle görmek ise futbol ziyafetine ziyafet katar.

Yolun açık olsun…


*Bkz. Banliyönün Çocukları, Socrates (Çev: Gökhan Önder Aksu)
Previous post
Sürgünden soykırıma hak mücadelesinde bir kadın: Mari Beyleryan
Next post
Ağrı’da Mevlüt Bengi’nin öldürülmesini PKK üstlendi