Ana SayfaGüncelBanksy, tutuklu gazeteci Zehra Doğan’ın mektubunu paylaştı

Banksy, tutuklu gazeteci Zehra Doğan’ın mektubunu paylaştı

HABER MERKEZİ – Grafiti sanatçısı Banksy, gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın tutuklu bulunduğu Diyarbakır Cezaevi’nden yazdığı mektubunu sosyal medya hesabından yayınladı.

Sokağa çıkma yasağı döneminde Mardin’in Nusaybin ilçesinde çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için tutuklanan gazeteci ve ressam Zehra Doğan, Diyarbakır Cezaevi’nden yazdığı mektubu ünlü grafiti sanatçısı Banksy’ye gönderdi.

Banksy de bu mektubu Instagram hesabından paylaştı.

Mektuptan bir bölüm şöyle:

“… Böylesi günlerde insanın hayata karşı tahammülü kalmıyor. ‘Kimse bizim haklı olduğumuzu, ezildiğimizi, katledilerek yok edilmek istendiğimizi görmüyor. Görse de buna sessiz kalmayı tercih ediyor. Yalan bir yaşamda kurgusal bir varoluş sergilemekten öteye gidemiyor’ diyerek tartıştığımız anlarda mazgaldan gazeteleri aldı bir arkadaş. Böylece senin ve Berfin’in Nusaybin’i ve beni konu edinerek tüm tutsaklığı protesto ettiğiniz eseri gördük.”

. I got a letter from Zehra Doğan in Diyarbakır Prison, Turkey

Banksy (@banksy)’in paylaştığı bir gönderi ()

Banksy, Zehra Doğan’ın tutuklanmasına gerekçe yapılan resmini New York duvarlarına yansıtmış ve duruma dikkat çekmek için Doğan’ı demir parmaklıklar arasında resmetmişti.

Zehra Doğan

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Zehra Doğan hakkında verilen ceza İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü.

Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Doğan, 12 Haziran 2017’de Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Doğan’ın cezaevi yönetiminin engellemesi dolayısıyla 2.5 aydır tutuklu bulunduğu cezaevinde resim çizemediği haberleri basına yansımıştı.

Engellemeler karşısında Doğan, arkadaşlarıyla birlikte yemek malzemesi için kullandıkları meyve ve sebzelerin renklerini boyaya çevirerek resim yapıyor.

Ayrıca sigara paketlerinin folyo kağıtlarını gazete kağıtlarının üzerine yapıştıran ve tükenmez kalem ile çizgilerini oluşturan Doğan, eserlerini zerdeçal ve kahve kullanarak renklendiriyor. Onun yapıştırıcı için kullandığı ürün ise bal.

Sebze ve meyveleri boyaya, ellerini fırçaya, gazete kağıtlarını ise tuvale çevirerek resimlerini yapmak zorunda kalan tutuklu ressam-gazeteci Zehra Doğan için geçtiğimiz günlerde Fransa’da da “Gözler Açık” isimli bir kitap basılmıştı.




Önceki Haber
Soruşturmada yeni bilgi: Şule Çet'in ölümünün ardından deliller karartılmış
Sonraki Haber
"OHAL kalkmıyor, yasalar aracılığıyla sürekli hale getiriliyor"