Ana SayfaGüncel‘Başkanlık sistemi’ne ilk adım: Yeni KHK yayımlandı

‘Başkanlık sistemi’ne ilk adım: Yeni KHK yayımlandı

HABER MERKEZİ – Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’de, ‘başkanlık sistemi’ne yönelik düzenlemeler yer aldı. Yeni KHK ile Bakanlar Kurulu’nun yetkileri Cumhurbaşkanı’na devredildi.

Yeni hükümet sistemine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, kamuoyunda ‘başkanlık sistemi’ olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş için ilk adım atılmış oldu.

477 sayılı KHK’de yer alan 74 madde ve geçici 2 madde ile bazı kanunlarda yer alan Bakanlar Kurulu’nun bazı görev ve yetkileri Cumhurbaşkanı’na devredildi.

Yeni KHK ile yürürlükteki kanun ve KHK’lerin yürütme maddelerinde Bakanlar Kurulu ve bakanlara yapılmış atıflar Cumhurbaşkanı’na yapılmış sayılacak.

477 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Cumhurbaşkanı’nın yemin ederek göreve başladığı gün yürürlüğe girecek.


74 maddelik KHK’nin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

İki KHK daha geliyor

NTV’nin haberine göre yeni sisteme geçiş çerçevesinde iki KHK daha yayımlanması bekleniyor.

İkinci KHK, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemini öncesi, son KHK ise yemin töreninin ardından yayımlanacak.

Yeni sistem hakkında

Yeni sistemde başbakanlık makamı kaldırılacak ve yürütmeye ait tüm yetkiler cumhurbaşkanına aktarılacak.

BBC Türkçe’nin haberine göre Cumhurbaşkanı bakanları, üst yargının birçok üyesini, üst düzey çok sayıda bürokratı ve sayısı yasal düzenlemelerde belirtilmeyen cumhurbaşkanı yardımcı ya da yardımcılarını atama yetkisine sahip olacak.

Bütçeyi hazırlama ve TBMM’yi feshetme yetkisi de cumhurbaşkanına geçecek. TBMM’nin, cumhurbaşkanı tarafından hazırlanan bütçe tasarısını reddetmesi halinde ise bir önceki yılın bütçesi yürürlükte kalmayı sürdürecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadınlardan Flormar işçilerine destek eylemi: Boykot edeceğiz, suça ortak olmayacağız
Sonraki Haber
"IŞİD lideri Bağdadi'nin oğlu öldürüldü"