Ana SayfaGüncelBir KHK daha: Nükleer Düzenleme Kurumu kuruluyor

Bir KHK daha: Nükleer Düzenleme Kurumu kuruluyor

HABER MERKEZİ – Yeni yayımlanan 702 sayılı KHK ile üyelerinin cumhurbaşkanı tarafından atandığı Nükleer Düzenleme Kurumu oluşturulacağı belirtildi. Kararnamenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’teki yemin töreninin ardından yürürlüğe gireceği açıklandı.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 702 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 702 sayılı KHK ile Nükleer Düzenleme Kurumu’nun (NDK) kurulmasına yönelik hükümler yer aldı.

KHK ile kurulan NDK’ye nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyona ilişkin faaliyetler üzerinde düzenleyici kontrol yetkisi verildiği belirtildi.

702 sayılı KHK’de şu ifadeler yer aldı:

“Bu Kanun Hükmünde Kararname’nin amacı, barışçıl kullanım ilkesi esas alınarak, nükleer enerji ve iyonlaştıncı radyasyona ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi sırasında çalışanlan, halkın, çevrenin ve gelecek nesillerin iyonlaştırıcı radyasyonun olası zararlı etkilerinden korunmasına yönelik uygulanması gereken temel ilke ve esaslar ile tarafların sorumluluklarını ve bu faaliyetler üzerinde düzenleyici kontrol yetkisini haiz Nükleer Düzenleme Kurumu’nun teşkilat, görev, yetki ve sorumlulukları ile personelinin özlük haklarına ilişkin esasları belirlemektir.”

Kararnamede, “Cumhurbaşkanının and içerek göreve başladığı tarihten itibaren yürürlüğe girer” ifadesi yer aldı.

Üyeleri Cumhurbaşkanı atayacak

KHK’ye göre NDK kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurum olacak.

Kurul ve başkanlıktan oluşan NDK’nin kurulu beş üyeden oluşacak, üyeleri ise cumhurbaşkanınca atanacak.

Kurul üyeleri KHK’nin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde atanacak, ilk toplantısını atamanın ardından iki hafta içinde yapacak.

Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi de kuruluyor

Yeni KHK’de paylarının en az yüzde elli biri Nükleer Düzenleme Kurumu’na ait olan, NŪTED Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi’nin kurulduğu belirtildi.

Bu şirketin, NDK’nin ihtiyaç duyacağı her türlü teknik destek, analiz, danışmanlık, denetim, eğitim ve sertifikalandırma gibi hizmetleri yapacağı bildirildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çorlu'da yolcu treni devrildi: 24 kişi yaşamını yitirdi, 124 yaralı tedavi altında
Sonraki Haber
Çorlu'da trenin devrilmesi sonucu yaşamını yitirenlerin isimleri