Ana SayfaDünyaDemokratik Suriye Meclisi: Şam’la yol haritası oluşturacağız, komiteler kurulacak

Demokratik Suriye Meclisi: Şam’la yol haritası oluşturacağız, komiteler kurulacak

HABER MERKEZİ – Şam’da Suriye hükümeti ile resmi bir görüşme gerçekleştiren Demokratik Suriye Meclisi, yaptığı yazılı açıklamada “Merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) heyeti, davet üzerine ilk kez resmi ziyarette bulunduğu Şam’dan geri döndü.

Demokratik Suriye Meclisi, Suriye hükümeti ile yapılan görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, görüşmenin ‘Suriye krizi’nin ve tüm sorunların her açıdan çözümü için geniş diyalogların başlamasının temelini oluşturmayı amaçladığı ifade edildi.

“Demokratik bir Suriye için komiteler oluşturulması kararlaştırıldı”

Suriye’den yayın yapan ANHA’nın aktardığına göre Demokratik Suriye Meclisi’nin açıklaması şu şekilde:

“Suriye hükümetinin talebi üzerine Demokratik Suriye Meclisi ve Suriye hükümeti heyetleri arasında 26.07.2018 tarihinde Şam’da görüşme gerçekleşmiştir. Görüşmenin amacı Suriye krizinin ve tüm sorunların her açıdan çözümü için geniş diyalogların başlamasının temelinin oluşturulmasıdır.

“Bu görüşmeden önce Tabka kentinde her iki taraftan küçük komiteler arasında görüşme gerçekleşmiş ve bu görüşmelerde hizmet alanında tartışmalar yürütülmüştür.

“Toplantı sonucunda diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır.”

Konuyla ilgili Şam’dan ise henüz resmi açıklama gelmedi.

Şam’a ilk resmi ziyaret

Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed’in başkanlık ettiği DSM heyeti, Suriye hükümetinin daveti üzerine önceki gün Şam’a gitmişti.

AFP’ye konuşan Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Riyad Derar, Şam’a “ilk resmi ziyareti” gerçekleştirdiklerini söylemişti

Derar, görüşmelerde herhangi bir ön koşulun olmadığının da altını çizmişti.

Suriye Devlet Başkanı Esad, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ülkenin kuzeyini kontrol eden güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu.

DSG ve DSM

Demokratik Suriye Güçleri, Suriye topraklarının yaklaşık dörtte birini kontrolü altında bulunduruyor.

DSG’nin hakimiyeti altında bulunan topraklar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kontrol etmediği en geniş bölge olma niteliğini taşıyor.

Ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu DSG, bağımsız bir devlet kurma arayışında olmadığını da deklare ediyor.

DSG’nin siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi de “Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen Suriyeli tüm bileşenlerin beklentilerinin demokratik bir Suriye inşası olduğunu” belirtiyor.