Ana SayfaGüncelDengbej Fadıl Cizîrî yaşamını yitirdi

Dengbej Fadıl Cizîrî yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Yıllardır Parkinson hastalığına karşı mücadele eden Dengbej Fadıl Cizîrî yaşamını yitirdi.

“Heyran Jaro”ya can veren dengbej olarak tanınan Fadıl Cizîrî, dün sabah saatlerinde memleketi Şırnak’ın Cizre ilçesindeki evinde fenalaştı.

Yıllardır Parkinson hastalığı ile mücadele eden Cizîrî, tedavi için götürüleceği hastaneye yetişemeden yaşamını yitirdi.

Daha sonra Cizre Devlet Hastanesi’ne cenazesi kaldırılan Cizîrî, kentte bulunan Yafes Mahallesi’nde toprağa verildi.

MA’dan Gökhan Altay’ın yazdığına göre, Fadıl Cizîrî’den geriye kilamları ile birlikte “Hastayım ancak tedavi görecek param yok. Şakiro da kimsesizlikten ölmedi mi? Kimse dengbejlere sahip çıkmıyor. Ama artık hayat kalmadı. Hastalıktan dolayı geceleri uyuyamıyorum” sözleri kaldı.

Fadıl Cizîrî hakkında

Seyid Fadıl Cizîrî, 1962 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesinin Salatuni köyünde dünyaya geldi. Hayatının bir parçası olacak dengbejliği annesi Dengbej Seve’nin dilinden, ninnilerinden öğrenir. Cizîrî, sesinin çevredekiler tarafından duyulup beğenilmesiyle daha 14-15 yaşlarında dengbej divanlarındaki yerini alır.

O dönemlerde köyleri, divanları ve düğünleri dolaşan ve birçok zorlukla karşılaşan Cizîrî, 92 yılında Cizre Belediyesi’nde zabıta olarak çalışmaya başlar. Emekli olduktan sonra özlediği dengbejliğe geri dönen Cizîrî ilk olarak oğlu Cemal Ergül’ü trafik kazasında kaybetmesiyle birlikte yakalandığı Parkinson hastalığından dolayı istediği gibi kilamlar söyleyemez.

Daha sonra da büyük oğlu Murat Ergül’ü kentte ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında kaybeder. Kaybettiği çocuklarının üzüntüsüyle hastalığı daha da derinleşen Cizîrî uzun bir süredir evinden dışarıya pek çıkmıyordu.