Ana SayfaEkonomi‘Ekmek zammı’na ilişkin Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama

‘Ekmek zammı’na ilişkin Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama

HABER MERKEZİ – Ticaret Bakanlığı, Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun tek başına ekmek fiyatı belirleme gibi bir yetkisinin olmadığını öne sürerek, “Yüzde 15 zam iddiaları gerçeği yansıtmıyor” açıklamasını yaptı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ekmek fiyatlarına yüzde 15 zam yapılacağını duyurmasının ardından Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Bakanlıktan yapılana açıklamada, “Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ne ülke genelinde ne de herhangi bir il için tek başına ekmek fiyatı belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Bu doğrultuda ekmeğe yüzde 15 zam yapıldığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Öncelikle belirtmemiz gerekir ki ekmek fiyatları, illerimizde veya ilçelerimizde esnaflarımız için ilgili esnaf ve sanatkarlar odaları, tacirlerimiz için ise ticaret odalarımız tarafından hazırlanan fiyat tarifelerine istinaden belirlenmektedir. Bu konuda Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun görüş belirtmekten başka ekmek fiyatlarını belirleme konusunda herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır.”


İstanbul’da ekmeğe zam muamması


Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, dün Federasyon Genel Merkezi’nde ekmek fiyatlarına ilişkin açıklamada bulunmuş, ekmeğe yüzde 15 zam yapılacağını duyurmuştu.

Ancak İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz da bir açıklama yaparak ekmek fiyatlarını belirleme konusunda tek yetkili kurumun kendileri olduğunu açıklamıştı:

“İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 2016 yılında yayımladığı tarifeyle 250 gr. ekmeğin fiyatını 1 Lira 25 kuruş olarak belirlemiştir. O tarihten bugüne kadar İlimizde henüz ekmek fiyat tarifesi belirleme komisyonu toplanıp ekmek fiyat artışlarına yönelik bir karar alınmamış ve bahsi geçen diğer aşamalar tamamlanmamış olup Birliğimiz tarafından ekmek fiyatlarının arttırılmasına ilişkin bir tarifeye onay verilmemiştir.”