Ana SayfaGüncelErdoğan: ABD’den Özkan için yardım istedik, ‘Brunson’ı veririz’ demedik

Erdoğan: ABD’den Özkan için yardım istedik, ‘Brunson’ı veririz’ demedik

HABER MERKEZİ – ABD ile Türkiye arasında süren ‘Rahip krizi’ne ilişkin ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’de tutuklanan Türkiye vatandaşı Özkan’ın Türkiye’ye dönmesi için ABD’den yardım istediklerini belirtirken, karşılığında Brunson’ın tahliye edilmesi için bir anlaşma yapılmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ABD ile Türkiye arasında süren ‘Rahip krizi’ni değerlendiren Erdoğan, İsrail’de tutuklanan Türkiye vatandaşı Ebru Özkan’ın Türkiye’ye dönmesi için ABD’den yardım istediklerini belirtirken, karşılığında Brunson’ın tahliye edilmesi için bir anlaşma yapılmadığını söyledi:

“Ebru Hanım’ın İsrail’den çıkışına yardımcı olunması iletilmiştir. Ebru serbest bırakılmış ama pasaportuna el konulmuştu. ABD’lilere pasaportunun verilerek Türkiye’ye dönüşüne yardımcı olabileceklerini söyledik. ‘Karşılığında Brunson’u vereceğiz’ demedik. Bu tür bir pazarlık olmadı. Netenyahu’nun, ‘Bana Trump telefon etti, biz de bıraktık’ açıklaması oldu. Türkiye’deki yargı, Brunson hakkında, hastalığını göz önüne alarak, iyi niyetle ev hapsi yönünde karar vermiş. Karara saygı duymak yerine, konuyu Türkiye’ye yaptırım meselesi haline getiriyorlar. Yaptırımlarla geri adım attıramazsınız.”

”Biz göbeğimizden Amerika’ya bağlı değiliz” ifadelerini kullanan Erdoğan, ABD yönetimine şu sözlerle seslendi:

“Şunu da bilmeleri lazım: Biz göbeğimizden Amerika’ya bağlı değiliz. Biz halkımızla milletimizle bugüne kadar nasıl el ele dayanışma içinde olduysak aynı şekilde yolumuza devam ederiz. ABD, bu tavrı değiştirmez ise, Türkiye gibi güçlü ve samimi bir ortağı kaybedeceğini de unutmamalı.”

Erdoğan, gazetecilerden gelen “NATO’da çok güzel fotoğraf vardı. Trump’taki tavır değişikliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise, “Tavır değişikliği benim değil, Trump’ın sorunu” yanıtını verdi.

‘Rahip krizi’

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla geçtiğimiz günlerde ev hapsine alındı.

Bu gelişmenin ardından ABD’den, Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklaması geldi.


Trump’tan açık tehdit: Türkiye’ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız


ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen bu açıklamaya yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gelen tehditleri asla tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir” dedi.

Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ‘Rahip krizi’ sürerken Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’ndan geçti.

Previous post
Filistin direnişinin sembollerinden Ahed Tamimi 8 ay sonra serbest bırakıldı
Next post
Apê Dedo'nun hikayesi...