Ana SayfaEkonomiFitch: Dolar/TL 2019 sonunda 6 düzeyine çıkabilir

Fitch: Dolar/TL 2019 sonunda 6 düzeyine çıkabilir

HABER MERKEZİ – Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’nin para politikasını öngörülenden daha hızlı sıkılaştırması halinde TL’nin sert şekilde değer kaybedeceğini belirterek, “Dolar/TL 2018 sonunda 5.5, 2019 sonunda 6 düzeyine çıkabilir” dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, “Nicel Gevşemeden Nicel Sıkılaşmaya Stres Senaryosu: Türkiye” başlığıyla bir rapor yayımladı.

Raporda, kuruluşun baz senaryosunda öngörülenden hızlı sıkılaşmanın bulunmadığı, ancak bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye’deki şirket ve kuruluşların hassasiyet taşıdığı alanların TL’deki değer kaybı, artan borçlanma maliyetleri ve yavaşlayan ekonomik büyüme olacağı ifade edildi.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, doların sert şekilde değer kazandığı böyle bir senaryo Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde değer kayıplarını ve portföy akımlarının gelişmekte olan ülkelerden çıkmasını beraberinde getirerek borçlanma maliyetlerini artırabilir.

Dolar/TL 2019 sonunda 6 düzeyine çıkabilir

Raporda, dolar/TL’nin 2019 sonunda 6 düzeyine çıkabileceği de belirtilerek şunlar kaydedildi:

“ABD’de ücret artışlarının daha belirgin artarak Fed’in faizleri yüzde 4.5’e yükseltmesine yol açması ve ABD hazine tahvil faizlerinin 2019 sonunda yüzde 5’e yükselmesi halinde TL sert şekilde değer kaybeder, dolar/TL 2018 sonunda 5.5, 2019 sonunda 6 düzeyine çıkabilir. İç talepte yavaşlama bunun bir kısmının kâr marjları içinde eritilebileceği anlamına gelir, ancak enflasyon 2020 sonuna kadar çift hanelerde kalabilir.”

Raporda ayrıca, şirketlerin kredi notlarına en büyük tehdidi ise döviz cinsi borçlanmanın oluşturduğu belirtilerek, “Bu durum Türkiye merkezli şirketlerde yaygın… Stres senaryomuz önemli ihracatı bulunmayan perakende ve tüketici ürünleri şirketlerinin en kırılgan olduğunu ortaya koydu” denildi.

Previous post
Diyarbakır ve Mardin'de yasaklar: Bazı köy ve mahallelerde operasyon başlatıldı
Next post
Erdoğan atadıklarını da görevden alabileceğini söyledi: Her an her şey olabilir