Ana SayfaBasın RaporuGazeteciler Haziran’da tehdit, saldırı ve davaların hedefindeydi

Gazeteciler Haziran’da tehdit, saldırı ve davaların hedefindeydi

HABER MERKEZİ – Gazetecilere yönelik baskı Haziran ayında da sürdü. En az üç gazeteci gözaltına alınırken, üç medya mensubu da tutuklandı. Seçimlerin de olduğu bir aylık süreçte en az 9 basın çalışanına dava açılırken, çok sayıda gazeteci tehdit ve saldırıların hedefindeydi.


Hazırlayan: Hasan Özhan Ünal


Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde basın kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik baskı devam ediyor.

Gazetemize ve diğer medya kuruluşlarına yansıyan haberlere göre;

  • En az 3 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı
  • En az 9 gazeteciye dava açıldı
  • En az 3 gazeteci gözaltına alındı
  • En az 3 gazeteci tutuklandı
  • En az 3 gazeteci hapis cezasına çarptırıldı
  • 3 gazeteci tahliye edildi

Haziran ayında, cezaevinde hükümlü bulunan organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı birçok gazeteciyi tehdit etti, seçim günü Urfa’nın Suruç ilçesinde basın mensupları saldırıların hedefindeydi.

Haziran’da neler oldu?

KHK ile kapatılan dihaber’in muhabiri Selman Keleş ile gazeteci Arif Aslan’ın yargılandığı davanın dördüncü duruşması görüldü. Mahkeme, Keleş hakkında yakalama kararı çıkardı. (5 Haziran)

Tutuklu yargılanan Özgür Toplum dergisi çalışanı Mevlüt Gür, ilk duruşmada tahliye edildi. (6 Haziran)

FOX TV sunucusu Fatih Portakal ve Sorumlu Müdürü İbrahim Onur Kumbaracıbaşı hakkında, Mersin Şehir Hastanesi haberleri nedeniyle soruşturma başlatıldı. (6 Haziran)

Çağdaş Ses Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Ece Sevim Öztürk, İstanbul’da gözaltına alındı. (8 Haziran)

Haber takibi yapmak için gittiği Şırnak kent merkezinde gözaltına alınan gazeteci Berzan Güneş, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı. (11 Haziran)

Anadolu Ajansı, gazeteci Enver Aysever‘e ‘kişilik haklarına basın yoluyla saldırı’ gerekçesiyle tazminat davası açtı. (11 Haziran)

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, eski Sabah yazarı Rasim Ozan Kütahyalı ve Korkusuz yazarı Ümit Zileli’ye, Diyarbakır Cezaevi’nde “1980-83 yılları arasında Esat Oktay Yıldıran yönetiminde işkenceler yapıldığı ve bu işkencelerin terör örgütü PKK’nın bölgede güçlenmesinin nedenlerinden biri olduğunu” söyledikleri gerekçesiyle 105’er gün hapis cezası verildi.

Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’in şikayeti üzerine, Sur’daki operasyona ilişkin DİHA’da yayınlanan haberin bağlantısını sosyal medya hesaplarında paylaşan 7 gazeteci (Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek, A. Vahap Taş, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı) hakkında 3’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. (14 Haziran)

Gazeteci Sedat Sur’a, Suruç’ta dört kişinin yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili yaptığı paylaşımlar nedeniyle soruşturma açıldı. (20 Haziran)

Gazeteci Hakan Gülseven bir yazısı nedeniyle mahkum olduğu tazminat cezasını ödeyemeyince 19 Haziran’da cezaevine gönderildi. 20 Haziran’da ise tahliye edildi.

Çağdaş Ses’in sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Ece Sevim Öztürk, ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı. (21 Haziran)

Seçim günü Urfa’nın suruç ileçesinde Mezopotamya Haber Ajansı muhabirlerine AKP’liler tarafından saldırı düzenlendi. (24 Haziran)

Gazeteci Sergen Sucu, Şırnak’ın Silopi ilçesinde gözaltına alındı. (26 Haziran)

İstinaf Mahkemesi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan gazeteci Mehmet Altan‘ın tahliyesine karar verdi. (27 Haziran)

Evrensel Gazetesi yazarı Kamil Tekin Sürek’e ‘Faşist Diktatörlük’ başlıklı yazısı nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması ile dava açıldı. (27 Haziran)

Sendika.Org’un İstanbul Şişli’de bulunan bürosuna gece saatlerinde polis tarafından baskın düzenlendi. (28 Haziran)

Sendika.Org editörü Ali Ergin Demirhan hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. (28 Haziran)

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı, hükümlü olarak bulunduğu cezaevinden ‘sevenlerine’ Karar gazetesi sahibi Mehmet Aydın ve gazetenin yazarları olan İbrahim Kiras, Hakan Albayrak, Etyen Mahçupyan, Akif Beki, Gürbüz Özaltınlı’nın yanı sıra gazetenin eski yazarı Ali Bayramoğlu’na saldırılması talimatı verdi. (29 Haziran)

Previous post
Redoine Faid helikopterle Fransa'daki bir cezaevinden kaçtı
Next post
Ama biz devrimci değil miydik Adolf?