Ana SayfaGüncelHDP: En çok geçersiz oyların bizim sıfır oy aldığımız sandıklar olması tesadüf mü?

HDP: En çok geçersiz oyların bizim sıfır oy aldığımız sandıklar olması tesadüf mü?

HABER MERKEZİ – Seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Sözcüsü Bilgen, geçersiz oylar konusunda ciddi sorunlar bulunduğunu belirterek “Bizim sıfır oy aldığımız 26 bin sandıkta 118 bin geçersiz oy var” dedi ve şu soruyu yöneltti: ‘En çok geçersiz oyların bizim sıfır aldığımız sandıklar olması tesadüf mü?’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, 24 Haziran’da yapılan seçimlerin sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bilgen, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ‘142 belgesi’* ile kaç kişinin oy kullandığını açıklaması gerektiğini kaydetti.

HDP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bilgen, kendilerinin bu konuda çalışma yürüttüklerini ifade ederek, “Bizdeki verilere göre milletvekili çıkarma oranının düşük olduğu illerde ciddi kaydırmalar söz konusu. Bu konuda açıklama yapmak YSK’nin görevidir” dedi.

Seçim öncesi en çok tartışılan konulardan olan sandık taşıma ve birleştirme kararlarına dair net bir sayının olmadığını da söyleyen Bilgen, bu konuda ciddi bir şaibenin bulunduğunu belirterek şunları ifade etti:

“140-170 bin arasında olmasına rağmen bizim elimizdeki verilerde birleştirme kararlarıyla birlikte 300 bin üzerinden seçmen bundan etkilenmiş bulunuyor. Seçmen listelerinin neden ortaklaştırıldığına dair YSK açıklama yapmalıdır.

“Geçersiz oylar konusunda da ciddi sorunlar bulunmaktadır. Bizim sıfır (0) oy aldığımız 26 bin sandıkta 118 bin geçersiz oy var. Bir üst kademe rakam toplam bir milyon civarındaki oyun yarısı bizim 1-10 arasında oy aldığımız sandıklar. Bunlar tesadüf mü? En çok geçersiz oyların bizim sıfır aldığımız sandıklar olması tesadüf mü?

“Bu tablo açıklama gerektiriyor. Elbette ki YSK’nin ya da bakanlığın kasıtları, kusurları muhalefetin eksikliğini örtmez. Seçmen iradesine sahip çıkılmadığı için özeleştirimizi yapmamız ve önümüzdeki dönem için aynı yanlışları yapmamak için daha ciddi çalışma yapmamızı önümüze koyuyor.”


*Seçim günü görevlendirilen bina sorumlusu, kolluk güçleri, ulaşım görevlileri gibi kişilere oy kullanmaları için verilen belge ‘142 belgesi’ olarak adlandırılıyor.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İYİ Partili vekil: İktidar bir olumsuzluk yaşarsa elimizi taşın altına koyarız
Sonraki Haber
115 çocuğa yönelik istismarı ortaya çıkaran hastane çalışanı hakkında zorla getirme kararı