Ana SayfaGüncelHDP: Kalıcı OHAL sistemi yaratılmaya çalışılıyor

HDP: Kalıcı OHAL sistemi yaratılmaya çalışılıyor

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, gündemdeki Suruç Katliamı, kendisinden haber alınamayan Diyarbakırlı iş insanı Kamil Acar ve OHAL sonrası düzenlemelerin yer aldığı teklife ilişkin açıklamalarda bulundu. “Kamil Acar’ın akıbetini öğrenmek istiyoruz” diyen Oluç, “OHAL uygulamalarını yasanın içine yerleştiren kalıcı OHAL sistemi yaratılmaya çalışılan bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, partisinin genel merkezinde gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Oluç, ilk olarak 33 gencin yaşamını yitirdiği Suruç Katliamı’nın üzerinden 3 yıl geçtiğini anımsatarak, “Yakup Şahin, Suruç davasında tutuksuz yargılanıyor, buna rağmen 9 Suruç gazisi ve tanığı tutuklu. Suruç davasının bazı avukatları da tutuklu bulunuyor. Suruç davası aynı zamanda hukuk katliamının da bir örneği. Suruç davasındaki bu hukuksuzlukları ortadan kaldıracak adımlar atılmalıdır. Suruç katliamının siyasi ve idari sorumluları bir an önce ortaya çıkarılarak yargılanmalıdır” dedi.


Suruç Katliamı’nın üzerinden 3 yıl geçti


“Kamil Acar’ın akıbetini öğrenmek istiyoruz”

Dünden bu yana kendisinden haber alınamayan HDP üyesi ve eski parti yöneticisi olan Diyarbakırlı iş insanı Kamil Acar’ın durumuna da dikkat çeken Oluç, devlet yetkilileri ile bazı görüşmeler yaptıklarını belirterek, şunları ifade etti:

“Ancak yetkililerden bize iletilmiş olan tatmin edici bir bilgi yok. Diyarbakır’da TEM ile avukat ve aileler görüşme yapmış, yine bir doyurucu bilgi alınmamıştır. Çok fazla soru işaretinin olduğu bir durumla karşı karşıyayız. Aracın bulunduğu saatte plaka takip sistemi aracı başka bir noktada göstermektedir. Görgü tanıklarının ilettiğine göre araç Pirinçlik Karakolu’na 2 kilometre yakınlıkta bulunmaktadır. Normalde Pirinçlik Karakolu yakınlarında kontrol noktası bulunduğu ifade edilmiş, ancak görgü tanıkları olağan kontrol noktasının dışında bir kontrol noktasından söz etmektedir. Bölgedeki idari sorumlulara tekrar sesleniyoruz, Kamil Acar’ın akıbetini öğrenmek istiyoruz, kendisinin kimler tarafından kaçırıldığını öğrenmek istiyoruz.”


Aracı terk edilmiş halde bulundu: Diyarbakırlı iş insanından haber alınamıyor


“Kaldırılan OHAL süreklileştirilmek isteniyor”

Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçen olağanüstü hal (OHAL) sonrası düzenlemelerin yer aldığı teklife de değinen HDP Sözcüsü Oluç, “OHAL kaldırılmıştır ancak ortaya getirilen ve Meclis Adalet Komisyonu’nda tartışılan tasarı ile ne yapılmak istendiği tartışılmalıdır. Yapılmak istenen, kaldırılan OHAL’in süreklileştirilmesidir. Türkiye’nin bundan sonra OHAL sistemi ile yönetilmek istenmesidir” dedi.

“Geçerli olan mevzuatın içine OHAL yerleştirilmeye çalışılıyor” diyen Oluç, şöyle devam etti:

“Getirilmiş olan taslaktan valilere olağanüstü yetkiler tanınmaktadır. Bu durum Anayasa’nın en az 3 maddesine aykırıdır. 2, 5, 15 ve 18 maddeleri olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Venedik Sözleşmesi’ne aykırıdır. Saray’da oturan tek kişi 81 ilin valisi ile birlikte istediği yerde OHAL’i sağlayabilecek bir yetkiye sahip olmak demektir.”

“Kalıcı OHAL sistemi yaratılmaya çalışılıyor”

HDP Sözcüsü, teklifte yer alan gözaltı süreci ve etkinliklere dair engelleme imkanı tanıyan düzenlemelere de tepki göstererek, şunları söyledi:

“Yıllar önce AKP’nin yapmış olduğu bir yasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi bozmuştur ve bozma gerekçesindeki kullanılan cümle ‘günlük yaşamı aşırı derecede zorlaştıran eylem varsa bunlar engellenir’ diye muğlak bir cümle yasanın içine yerleştirilmiştir. Kamudan ihraçların 3 yıl boyunca sürdürülmesini sağlayan bir madde gelmiştir. Yaşanan haksız ve hukuksuz ihraçlar belli ki devam edecektir, bu da bir yasa haline getirilecektir. Sıkıyönetim uygulamasını askeri amirlere veren bir madde yazılmıştır. Hukuk devleti uygulamaları askıya alınacaktır. OHAL uygulamalarını yasanın içine yerleştiren kalıcı OHAL sistemi yaratılmaya çalışılan bir durumla karşı karşıyayız, buna karşı her türlü hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Previous post
'(A) Yazda Tiyatro Günleri' 22 Temmuz'da başlıyor
Next post
Eğitim Bakanı Selçuk: Öğretmen performans sistemini uygulamayacağız