Ana SayfaGüncelİHD’den Panahi için Ruhani’ye mektup

İHD’den Panahi için Ruhani’ye mektup

HABER MERKEZİ – İHD’liler, Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin idamının durdurulmasına ilişkin yazdıkları mektubu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye ulaştırmak üzere İran Konsolosluğu’na verdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İran rejiminin hakkında idam kararı verdiği Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin yaşam hakkını savunmak ve idam cezasının durdurulması talebiyle Cağaloğlu’nda bulunan İran Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.

“İdam cinayettir, Ramin Hossein Panahi’nin idamı durdurulsun” pankartının açıldığı eylemde, açıklamayı İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri yaptı.

“İdam sadece kişinin varlığını yok etmiyor”

Bugüne kadar 142 ülkede kaldırılan ölüm cezası ve bu cezanın bir şekli olan idamın modern ceza hukukuna fayda sağlamaktan uzak olduğunu söyleyen Yoleri, yaşam hakkının ağır ihlali olduğuna vurgu yaptı.

Ölüm cezasının kişinin varlığını ortadan kaldırmakla beraber idam edilenlerin yakınlarına da acı verdiğini dile getiren Yoleri, “Panahi’nin idam edileceğinin duyurulmasının ardından, kararın geri aldırılması için duyarlılık çağrısı yapan yeğeni Niştiman Hisen Panahi, idam kararına tepki olarak kendi hayatına son vermiştir” dedi.

Cezalara toplumsal düzeni koruma işlevi yüklenmesine rağmen adil yargılama hakkının ihlal edildiğini belirten Yoleri, şöyle devam etti:

“Haksız verilen ve geri dönüşü olmayan ölüm cezaları, toplumsal düzeni korumaktan çok toplumsal huzursuzluğu artırmakta, adalete olan güveni ortadan kaldırmakta ve öldürmeyi sıradanlaştırarak bireyler arasında cana yönelmiş şiddet hareketlerinin artmasına neden olmaktadır.”

İran’a çağrı

Ceza hukukunun cezadan beklenen faydayı sağlamaya dönük bir önlem olmadığının altını çizen Yoleri, “Uluslararası Af Örgütü’nün 2017 raporuna göre; bir yılda, toplu infazlarıyla bilinen Çin hariç 23 ülkede 1000’in üzerinde kişi idam edilmiş; ancak suç engellenememiştir” diye belirtti.

Yoleri, İran Devleti’ni; başta Panahi olmak üzere tüm ölüm cezalarının infazını durdurmaya, ölüm cezası karşıtı bütün kuruluşları da insan hakları belgelerini imzalamaya çağırdı.

Açıklamanın ardından İHD’liler, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye ulaştırmak üzere İran Konsolosluğu’na yazdıkları mektubu verdi.

Ne olmuştu?

24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi, İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanmıştı.

Panahi İran rejimince yakalandığında günlerce işkence görmüş, aylar sonra çıkarıldığı mahkemede ise “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan” idam cezasına çarptırılmıştı.

Sine Cezaevi’nde tutulan Panahi’nin 3 Mayıs’ta idam edileceğinin açıklamasından kısa bir süre sonra yeğeni Niştiman Hossein Panahi kendini asarak yaşamına son vermişti.

Birçok sivil toplum örgütü yaptıkları açıklamalarla İran rejim güçlerini bir an önce idamı durdurmaya çağırırken, özellikle idamdan bir gün önce yapılan kampanyalar neticesinde idam kararı askıya alınmıştı.

Son olarak Sine Cezaevi yöneticileri 19 Mayıs tarihinde Panahi’nin ailesine çocuklarının Ramazan Bayramı’ndan sonra idam edileceğini bildirmişti.

Panahi’nin avukatı Hüseyin Ehmedi Niyaz, müvekkilinin her an idam edilme tehlikesi altında bulunduğunu kaydederken, gözaltındayken maruz kaldığı işkence sonucu ise sağlığının kötüye gittiğini belirtmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mühendis ve mimarlar: Yağış gerekçe değil, yeterli denetim olsa çökme yaşanmazdı
Sonraki Haber
Çorlu'da yolcu treni devrildi: 24 kişi yaşamını yitirdi, 124 yaralı tedavi altında