Ana SayfaGüncel“Kalıcı OHAL sistemi yaratılıyor”: Kanun teklifi komisyondan geçti

“Kalıcı OHAL sistemi yaratılıyor”: Kanun teklifi komisyondan geçti

HABER MERKEZİ – OHAL sonrası güvenlik yasa tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) hazırladığı olağanüstü hal (OHAL) sonrası güvenlik düzenlemelerinin yer aldığı kanun teklifi, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

OHAL sonrası düzenlemelerin yer aldığı teklifin, önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

“Kalıcı OHAL sistemi yaratılmaya çalışılıyor”

Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifine Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) tepkiler gelmişti.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, kaldırılan OHAL’in süreklileştirilmek istendiğine dikkat çekerek, “OHAL uygulamalarını yasanın içine yerleştiren kalıcı OHAL sistemi yaratılmaya çalışılan bir durumla karşı karşıyayız, buna karşı her türlü hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz” demişti.

CHP’nin yasalaşması halinde kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğinin sinyalini veren CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu ise tasarıya ilişkin, “Yasa yoluyla yeni bir OHAL dönemi açılacaktır” diye belirtişti.

Tasarıda neler var?

Valilere geniş yetki: Teklife göre, valiler “kamu düzenini veya güvenliğini bozacağını düşündüğü” kişiler hakkında 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere giriş ve çıkışı sınırlandırabilecek.

Gözaltı süresi: AKP’nin hazırladığı teklifte değişiklik yapılması planlanan konulardan birisi gözaltı süresi. OHAL döneminde 30 gün ile başlayan, sonrasında 7+7 güne inen gözaltı süresinin 4+4 olarak düzenlenmesi planlanıyor. OHAL öncesi ise gözaltı süresi 2+2 gündü.

Kayyumlara sınırsız yetki: Yasada yapılacak değişiklikle kayyumlara da sınırsız yetki verilmesi planlanıyor. Kayyumların OHAL dışındaki dönemlerdeki en fazla 3 yıl olan görev süresinin yasayla sınırsızlaştırılacağı belirtiliyor.

İhraç kararları: Bu maddeye göre “terör örgütleriyle iltisak veya irtibat” gerekçesiyle kurumlar çalışanlarını ihraç edebilmeye devam edecek.

Asker ve polislerin istihdamı: Göreve iadesine karar verilen fakat eski rütbe veya unvanına atanması bakanlık tarafından istenmeyen asker ve polisler, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bünyelerinde kurulan araştırma merkezlerinde istihdam edilecek.

Pasaport iptalleri: OHAL dönemindeki pasaportlara sınırlama koyma yetkisi getiren düzenleme teklifle birlikte 3 yıl boyunca devam edecek. 3 yıl boyunca sadece Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olan İçişleri Bakanı’nın onayı ile ihraç edilen kamu personelinin kendisi ve eşinin pasaportuna İçişleri Bakanı’nın onayı ile iptal kararı verilebilecek.

Er ve erbaşların aranması: Er ve erbaşların üzerleri ve eşyaları birlik komutanlarının emri ile aranabilecek.

Eylemlere müdahale: Saat 24.00’a kadar yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerine “Vatandaşların günlük yaşamını aşırı ve katlanılmaz derecede zorlaştırmayacak” ibaresi ekleniyor. Mülki amirler eskiden gün batımına kadar izin verilen eylemlere saat 24.00’e kadar izin verme yetkisine sahip olacak.

Previous post
Kamil Acar’ın avukatı: Silahlı ve kar maskeli sivil giyimli kişiler araçları durduruyormuş
Next post
Dolmabahçe'de yol çöktü