Ana SayfaGüncelKalın’dan ABD’ye: Bu ilişkiyi kurtarmak hala mümkün

Kalın’dan ABD’ye: Bu ilişkiyi kurtarmak hala mümkün

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD ile Türkiye arasında süren ‘Rahip krizi’ne ilişkin “İki ülke arasındaki ilişkiyi kurtarmak ve ileri götürmek hala mümkün olabilir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Daily Sabah gazetesinde “Türkiye-ABD ilişkileri” konulu yazı kaleme aldı.

ABD ile Türkiye arasında süren ‘Rahip krizi’ni ve Trump yönetiminin atabileceği adımları değerlendiren Kalın, geçtiğimiz günlerde ev hapsine alınan ABD’li rahip Andrew Brunson hakkındaki kararın tamamen mahkemelere ait olduğunu savundu:

“Defalarca ifade edildiği üzere, ülkemizin siyasi liderinin bağımsız yargının yetki alanına giren yasal bir sürece müdahale etmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Bahsi geçen ABD vatandaşı Andrew Brunson’ın hapse mi gireceği, ev hapsinde mi tutulacağı yoksa serbest mi bırakılacağı ancak mahkemenin verebileceği bir karardır.”

ABD tarafından atılan son yıllarda bazı adımları eleştiren Sözcü Kalın, şunları söyledi:

“Son yıllarda ABD tarafından atılan bazı adımlar, bu ülkenin Türkiye’yle stratejik ortaklığına zarar vererek, güçlü ve karşılıklı çıkarlara hizmet eden bir ilişkiyi zayıflattı. Türkiye, bu ilişkinin kötüleşmesinde herhangi bir rol oynamadı. Sadece ABD ile ilişkilerimizi Washington’daki miyop politika yapıcılardan korumaya, iyi niyetle hareket etmeye ve milli çıkarlarımızı korumaya gayret ettik.”

“İlişkiyi kurtarmak hala mümkün”

Yazısının son bölümünde Kalın, “ABD yönetiminin, Türkiye’nin güvenlik endişelerini anlaması durumunda bu ilişkiyi kurtarmak ve ileri götürmek hala mümkün olabilir” dedi ve şöyle devam etti:

“Ancak NATO müttefikimizin, sınırlarımızın içinde ve dışında milli güvenliğimizi tehdit eden adımlarını görmezden gelemeyiz. Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’yle iyi ilişkilere sahip olma niyetinde olabilir. Kuşkusuz bu ilişkinin karşılıklı saygı ve müşterek çıkarlar temelinde gelişmesi halinde bu yaklaşım karşılık bulacaktır ancak Türkiye’yi tehdit etmek, ilişkilere zarar vermek dışında hiçbir sonuca hizmet etmez.”

‘Rahip krizi’

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla geçtiğimiz günlerde ev hapsine alındı.

Bu gelişmenin ardından ABD’den, Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklaması geldi.


Trump’tan açık tehdit: Türkiye’ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız


ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen bu açıklamaya yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gelen tehditleri asla tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir” dedi.

Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ‘Rahip krizi’ sürerken Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’ndan geçti.




Önceki Haber
“Benim Varoş Hikâyem”in yönetmenine dava açıldı
Sonraki Haber
Ermenistan'ın eski Cumhurbaşkanı Koçaryan tutuklandı