Ana SayfaGüncelKatliamın üzerinden çeyrek asır geçti: ‘Sivas’ın ışığı sonsuza kadar sönmeyecek’

Katliamın üzerinden çeyrek asır geçti: ‘Sivas’ın ışığı sonsuza kadar sönmeyecek’

HABER MERKEZİ – Bugün, Sivas Katliamı’nın 25’inci yıldönümü. 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı’nda yakılarak öldürülenler için Madımak Oteli önünde anma düzenlendi. Anmada yapılan ortak basın açıklamasında, “Zaman aşımını tanımıyoruz, Sivas’ın ışığı sonsuza kadar sönmeyecek” denildi.

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülenler için anma töreni düzenlendi.

Sivas Katliamı’nın 25’inci yılında yapılacak anma için Türkiye’nin dört bir yanından ve Avrupa’nın birçok kentinden Sivas’a gelenler, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şubesi önünde toplandı.

Sivas’ta toplanan binlerce kişi, ikisi otel çalışanı olmak üzere 35 kişinin yakılarak katledildiği Madımak Oteli’ne yürüdü.

Madımak Oteli önünde toplanan binlerce kişi, otelin ‘Utanç Müzesi’ne çevrilmesini isteyerek, adalet talep etti.

Anmaya, HDP ve CHP milletvekilleri ile sol partiler, dernekler, Alevi dedeleri ve kurum başkanları katıldı.

Ortak basın metnini okuyan Pir Hüseyin Güzelgül, Sivas Katliamı’nda yaşananların bugün aynı mantıkla hala devam etmekte olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

“Dün Sivas’ta katliam yaptıranlar bugün Suruç’ta, Ankara’da katliam yaptıranlarla aynı kişiler, aynı güç odaklarıdır. Toplumda insanlığa, barışa, demokrasiye, eşitliğe, özgürlüğe doğru bir talep yükseldiğinde, egemen güçler buna katliamla karşılık vermekte; sonrada bunu unutmamızı istemektedirler. Unutmamızı istiyorlar ki, yenilerini rahatça yapabilsinler. Toplumu korku, baskı ve sindirme yöntemi ile yönetebilsinler.”

“Unutmayacağız”

Katliamı unutmayacaklarını vurgulayan Güzelgüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın gözleri önünde, televizyonlar canlı yayını yaparken, on binlerce kişinin yapmış olduğu katliamın yaraları aradan geçen 25 yıla rağmen hala sarılabilmiş değildir.

“On yıllarca devam eden dava süreçleri, tutuklamalar, gözaltılar, serbest bırakılanlar, yakalanamayanlar, aranıyorken askerlik yapanlar, katliamın yapıldığı yere 100 metre mesafede yaşadığı ölünce ortaya çıkanlar sanıklar…

“Katillerin avukatlığını yapıp, sonrada buradan milletvekilliğine, bakanlığa terfi eden siyasiler…

“Ve zaman aşımı…

“Madımak katliamından bu yana 25 yıl böyle geçti…”

Sivas Katliamı’nın bilime, sanata, gençliğe ve geleceğe yönelik yapılan bir saldırı niteliği taşıdığını vurgulayan Güzelgüz, “Aradan geçen bunca zamana rağmen mevcut iktidarların tutumunun değişmediğini, asimilasyoncu ve ötekileştirici politikalara devam ederek bu saldırıyı her alanda ve her boyutta devam ettirdiğini gördük” dedi.

“Sivas’ın ışığı sonsuza kadar sönmeyecek”

“Bütün bu olumsuzluklara karşı, ezilen Alevilerin, yok sayılan Kürtlerin, ezilen-sömürülen emekçilerin bir araya gelmesinden, ortak mücadele hattı oluşturmasından başkaca bir yol yoktur” diyen Güzelyüz, Alevilerin taleplerini şöyle sıraladı:

  • Devlet resmi olarak özür dilemelidir
  • Sorumlular yargılanmalıdır
  • Madımak oteli Alevilerin talep ettiği şekli ile bir utanç müzesine dönüştürülmelidir

Hüseyin Güzelgül, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Madımak utanç müzesi yapılmadan biz her gün yanmaya devam edeceğiz. Yanan 33 canımızın daha özgür, daha eşit, halkların kardeşliğinde, demokratik, laik bir dünya düşü, bizim düşümüz, bizim hedefimiz olmaya devam edecektir. Zaman aşımını tanımıyoruz, Sivas’ın ışığı sonsuza kadar sönmeyecek.”

Sivas Katliamı

25 yıl önce Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) organize ettiği Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli yakıldı.

Çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetti.

Hayatını kaybedenler

Edibe Suları Ağbaba (Misafir – İsviçre), Gülender Akça (Sanatçı – Ankara), Muhlis Akarsu (Sanatçı – Ankara), Muhibe Akarsu (Misafir – Ankara), Metin Altıok Şair (Yazar – Ankara), Mehmet Atay (Sanatçı – Ankara), Sehergül Ateş (Sanatçı – Ankara), Erdal Ayrancı (Yönetmen – Ankara), Behçet Sefa Aysan (Şair – Ankara), Asım Bezirci (Yazar – Ankara), Belkıs Çakır (Sanatçı – Ankara), Serpil Çanik (Sanatçı – Ankara), Muammer Çiçek (Sanatçı – Tokat), Nesimi Çimen (Sanatçı – İstanbul),Serkan Doğan (Sanatçı – Ankara), Hasret Gültekin (Sanatçı – Sivas), Murat Gündüz (Sanatçı – Ankara), Gülsün Karababa (Sanatçı – Ankara),Koray Kaya (Çoçuk – Ankara), Menekşe Kaya (Sanatçı – Ankara), Uğur Kaynar (Şair – Ankara), Asaf Koçak (Karikatürist – Ankara), Handan Metin (Sanatçı – Ankara), Sait Metin (Sanatçı – Ankara), Asuman Sivri (Sanatçı – Ankara), Yasemin Sivri (Sanatçı – Ankara), Nurcan Şahin (Sanatçı – Ankara), Özlem Şahin (Sanatçı – Ankara), Yeşim Özkan (Sanatçı – Ankara), Huriye Özkan (Sanatçı – Ankara), Ahmet Öztürk (Otel görevlisi – Sivas), Ahmet Özyurt (Sanatçı – Ankara), Carina Cuanna Thuijs (Misafir – Hollanda), İnci Türk (Sanatçı – Ankara), Kenan Yılmaz (Otel görevlisi – Sivas)


Fotoğraflar: PİRHA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Akşener'e başkan yardımcılığı teklifi" iddiaları yalanlandı
Sonraki Haber
İSKİ 'metroyu su basabilir, insan hayatı tehlikede' dedi, İBB reddetti