Ana SayfaDünyaKuzey Suriye’de birleşik yönetime doğru: Son kongrede ‘ortak koordinasyon’ kararı

Kuzey Suriye’de birleşik yönetime doğru: Son kongrede ‘ortak koordinasyon’ kararı

HABER MERKEZİ – Demokratik Suriye Meclisi son kongresinde ‘ortak koordinasyon’ kararı aldı. Bu karar ile Suriye’nin kuzeyi ve doğusunda DSG’nin kontrolündeki bölgelerde birleşik bir yönetim kurma yoluna gidilecek. Rakka’yı da kapsayacak planın ‘bölgedeki ihtiyaçlar ile hizmet arasında doğan boşluklardan’ kaynaklandığı belirtildi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi (DSM), Suriye’nin kuzeyinde kontrolü altındaki bölgelerde “ortak koordinasyon” kararı aldı. Bu, birleşik bir yönetim oluşturmak anlamına geliyor.

DSM’nin Tabka kentinde düzenlediği üçüncü konferansta bu karara varılırken, karara gerekçe olarak “bölge yönetimlerinin oluşturulma dönemlerinin farklı oluşunun örgütsel anlamda sorun yaratması ve bunun halkın gündelik yaşamına etki etmesi” gösterildi.

Konferansta ele alınan ve sonuç bildirgesine de yansıyan koordinasyon mekanizmasının amaç ve işlevlerine dair bazı bilgiler şu şekilde:

  • Koordinasyon Merkezi bölge yönetimleri arasında kurulacak, tüm yönetim temsilcileri mekanizma içerisinde yer alacak.
  • Mekanizmanın kurulma amacı yönetimler arasında denge oluşturmak ve her yeri kapsamak.
  • Amaçlardan biri de tüm yönetimlerin çalışmasını yasal bir düzenleme ile koordine etmek.
  • Bir diğer amaç da bölgedeki özerk ve sivil yönetimlere bölgeler arasında hizmeti koordine etmek.

Eş başkanlardan açıklama

DSM’nin eş başkanı İlham Ahmed, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, bölgede ihtiyaçlar ile hizmet arasında “boşluklar olduğuna” vurgu yaparak, “tüm bölgeler arasında koordinasyon sağlayacak bir yönetim” kurmayı hedefledikleri için bu sistemi benimsediklerini söyledi.

Fikrin henüz planlama aşamasında olduğunu söyleyen Ahmed, birleşik yönetimin DSG kontrolü altındaki bölgelerin tamamını kapsayacak biçimde oluşturulmasının planlandığını dile getirdi.

Ahmed, “Bu, güvenlik ve istikrarı sağlama açısından faydalı olacaktır” dedi.

DSM’nin Teabka’da gerçekleştirdiği 3’üncü Kongre’sinden (Foto: ANHA)

Reuters’a açıklamalarda bulunan DSM’nin ikinci eş başkanı Riad Darar ise, “örgütlenecek yeni oluşumun insanların yaşamları için pratik politikalar geliştireceğini ve hizmetler sağlayacağını” belirtti.

Darar ayrıca, siyasi bir çözüme ulaşılamadığı takdirde kontrolleri altındaki bölgelerdeki DSG yönetimini güçlendirme yolunu tercih edeceklerini söyledi.

Rakka da var

Söz konusu ‘ortak koordinasyon’ planı, Rakka, Deyr ez Zor ve Cezire bölgesinin doğusunun da aralarında bulunduğu çeşitli bölgeleri kapsayacak.

DSG ve DSM

Demokratik Suriye Güçleri, Suriye topraklarının yaklaşık dörtte birini kontrolü altında bulunduruyor.

DSG’nin hakimiyeti altında bulunan topraklar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kontrol etmediği en geniş bölge olma niteliğini taşıyor.

Ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu DSG, bağımsız bir devlet kurma arayışında olmadığını da deklare ediyor.

DSG’nin siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi de “Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen Suriyeli tüm bileşenlerin beklentilerinin demokratik bir Suriye inşası olduğunu” belirtiyor.


Bu haberde Suriye’den yayın yapan ANHA ile DW Türkçe’den yararlanılmıştır.