Ana SayfaEkonomiMerkez Bankası’nda enflasyon değerlendirmesi: Artış genele yayıldı

Merkez Bankası’nda enflasyon değerlendirmesi: Artış genele yayıldı

HABER MERKEZİ – Haziran ayında zirve yapan enflasyon için maliyet unsurlarının yanında, talep yönlü etkilere de dikkat çeken Merkez Bankası, “Enflasyondaki artış alt gruplar geneline yayıldı” değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası, Haziran ayında tüketici fiyatlarının yüzde 2,61 arttığını ve yıllık enflasyonun 3,24 puan yükselerek yüzde 15,39’a çıktığını hatırlattı.


Enflasyon Haziran’da zirve yaptı


Banka, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları ve ana eğilimlerinin kayda değer bir biçimde yükseldiğini bildirdi.

Enflasyondaki artışın alt gruplar geneline yayıldığını da belirten Merkez Bankası, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı sebze ürünleri öncülüğünde işlenmemiş gıda grubundan gelmiştir. Bu dönemde enerji enflasyonundaki yukarı yönlü seyir sürmüştür. Döviz kuru gelişmelerine bağlı olarak başta beyaz eşya ve otomobil olmak üzere dayanıklı tüketim mallarında yüksek oranlı fiyat artışları kaydedilmiştir. Türk lirasındaki değer kaybı, ithal içeriği yüksek diğer temel malların yanı sıra bazı hizmet gruplarını da olumsuz etkilemiştir. Bu dönemde hizmet enflasyonunda genele yayılan artışlar izlenmiştir. Bu gelişmede maliyet unsurlarının yanında, talep yönlü etkiler de hissedilmiştir. Bu çerçevede, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları ve ana eğilimleri kayda değer bir biçimde yükselmiştir.”


Kaynak: Dünya Gazetesi