Ana SayfaDünyaMesut Özil Almanya Milli Takımı’nı bıraktı

Mesut Özil Almanya Milli Takımı’nı bıraktı

HABER MERKEZİ – 24 Haziran seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çektirdiği fotoğrafı nedeniyle tartışmaların odağında olan Mesut Özil, Almanya Milli Takımı’ndan ayrıldığını duyurdu. Özil’in açıklamasına Ankara’dan destek, Almanya’daki siyasilerden ise tepki geldi: “Bir otokratın davetini geri çevirmek saygısızlık değil bir tutum sergilemek olacaktı.”

Almanya Milli Futbol Takımı oyuncusu Mesut Özil, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la fotoğrafı nedeniyle uzun süredir devam eden tartışmada, beklenen açıklamayı yaptı.

Özil, üç bölüm halinde İngilizce olarak sosyal medyadan yayınladığı açıklamada artık Almanya Milli Takımı’nda yer almayacağını duyurdu.

Erdoğan ile fotoğraflarını eleştiren Alman Futbol Federasyonu ve Alman basınına tepki gösteren Özil, maruz kaldığı durumun ırkçılık olduğunu savundu.

“Almanya formasını gurur ve heyecanla taşıdım ama artık aynı şeyleri hissetmiyorum” sözleriyle takımdan ayrıldığını duyuran Özil, şunları söyledi:

“Almanya Futbol Federasyonunun üst düzey yöneticilerinin Türk kökenime saygı göstermemeleri ve beni bir siyasi propaganda aracına dönüştürmeleri, işleri dayanılmaz noktaya getirdi. Futbol oynamamın nedenleri bunlar değil. Arkama yaslanıp öylece duracak değilim. Irkçılık asla kabul edilemez.”

Özil, “Türk ya da Alman Cumhurbaşkanı olması fark etmez, tutumum değişmezdi” diyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 24 Haziran seçimleri öncesi siyasi amaçlarla bir araya gelmediğini belirtti.

Kişiden bağımsız olarak Cumhurbaşkanlığı makamına saygı gösterdiğini ifade eden Özil, aynı şeyi yine yapacağını belirtti.

Ankara’dan destek, Almanya’daki siyasilerden eleştiri

Özil’in Almanya Milli Takımı’ndan ayrılma kararı ve açıklamalarına Türkiye’deki siyasilerden destek gelirken, Almanya’dakiler ise bunu eleştirdi.

Almanya’da Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik partisinden (CDU) siyasiler, Özil’in açıklamalarına tepki gösterdi.

Baden-Württemberg eyaleti İçişleri Bakanı Thomas Strobl, Özil’in Erdoğan ile fotoğraflarına atıfta bulunarak, “özellikle de Recep Tayyip Erdoğan gibi birine karşı Almanya’nın değerlerini tanıyan bir tutum sergilenmesi beklentisinde olduğunu” belirtti.

Kuzey Ren-Vestfalya Uyum Müsteşarı CDU’lu Serap Güler de “bir otokratın davetini geri çevirmenin saygısızlık olmayacağını, bir tutum sergilemek anlamına geleceğini” söyledi. Güler, Özil’in savunmasının değerler konusunun tartışılması gerektiğini gösterdiğine dikkat çekti.

Formayı 92 kez giymişti

Mesut Özil Almanya Milli Futbol Takımı’nda 2009’dan bu yana 92 kez forma giymiş ve 23 gol atmıştı.

Previous post
HDP yeni dönemin mücadele hattını tartıştı, 'yol haritası' çıkardı
Next post
"Supergirl" dizisinde olacak: Süper kahraman aleminin ilk trans karakteri geliyor