Ana SayfaDünyaPanahi’nin avukatı: Sağlığı kötüye gidiyor, her an idam edilme riski var

Panahi’nin avukatı: Sağlığı kötüye gidiyor, her an idam edilme riski var

HABER MERKEZİ – İran’da tutuklu bulunan Kürt siyasi aktivist Ramin Hossein Panahi’nin avukatı Niyaz, Panahi’nin her an idam edilme tehlikesi altında bulunduğunu kaydederken, müvekkilinin gözaltındayken maruz kaldığı işkence sonucu sağlığının kötüye gittiğini belirtti.

İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanan ve hakkında idam kararı verilen 24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin avukatı Hüseyin Ehmedi Niyaz, Panahi’nin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran’daki insan hakları ihlallerine karşı çalışmalar yürüten Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın (KHRN) aktardığı açıklamalara göre Niyaz, Panahi’nin her an idam edilme riski altında olduğunu bildirdi.

Pazar günü Sine Hapishanesi’nde tutulan Panahi’yi ziyaret edebileceğini duyuran Niyaz, müvekkilinin gözaltındayken maruz kaldığı işkence sonucu sol böbreğinde oluşan enfeksiyon nedeniyle sağlığının kötüye gittiğini belirtti.

Niyaz, “Ramin ve benim huzurunda, hapishane doktoru tedavi süreciyle ilgili bir rapor sunmuştu, ancak sonuç alınamadı” bilgisini vererek, Panahi’nin özel bir hastaneye yatırılması ya da uzman bir doktorun cezaevine gönderilmesi taleplerine olumlu bir yanıt alamadıklarını kaydetti.

Niyaz son olarak, müvekkiliyle yapmak istediği ziyaret haklarından yoksun bırakıldığını ifade ederken, Panahi’ye ilişkin kamuoyunda büyük bir hassasiyetin oluşmasına rağmen eyaletteki kimi nüfuzlu kişilerin gizli teşebbüsleri nedeniyle idam riskinin bulunduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi, İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanmıştı.

Panahi İran rejimince yakalandığında günlerce işkence gördü, aylar sonra çıkarıldığı mahkemede ise “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan” idam cezasına çarptırılmıştı.

Sine Cezaevi’nde tutulan Panahi’nin 3 Mayıs’ta idam edileceğinin açıklamasından kısa bir süre sonra yeğeni Niştiman Hossein Panahi kendini asarak yaşamına son vermişti.

Birçok sivil toplum örgütü yaptıkları açıklamalarla İran rejim güçlerini bir an önce idamı durdurmaya çağırdı. Özellikle idamdan bir gün önce yapılan kampanyalar neticesinde idam kararı askıya alınmıştı.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther “Umalım ki geçici bir ceza ertelemeden daha fazlasıdır” demişti.

İran Af Örgütü ise “Kamuoyu baskısı ve savunuculuk gayreti sayesinde Ramin Hossein Panahi artık şimdilik idam riski altında bulunmuyor! Lütfen idam kararının ve hükmünün bozulması için harekete geçmeye ve İranlı otoritelere çağrıda bulunmaya devam edin” açıklamasında bulunmuştu.

Son olarak Sine Cezaevi yöneticileri 19 Mayıs tarihinde Panahi’nin ailesine çocuklarının Ramazan Bayramı’ndan sonra idam edileceğini bildirmişti.

Previous post
Yeni kabine hafta başı açıklanacak
Next post
Berna Laçin hakkında 'dini aşağılama' soruşturması