Ana SayfaDünyaPiri: AB’ye Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması çağrısında bulunacağım

Piri: AB’ye Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması çağrısında bulunacağım

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, 24 Haziran seçim sonuçlarının ardından Ankara ile üyelik müzakerelerinin formel olarak askıya alınması çağrısında bulunacağını söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Kati Piri, 24 Haziran seçimleri ve sonrasındaki Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

DW’ye konuşan Piri, seçim kampanyasının adil olmadığını vurgulayarak “Yeni başkanlık yönetimi başkanın kuvvetler ayrılığı olmaksızın hiçbir demokraside görülmemiş ölçüde güce sahip olacağı anlamına geliyor. Başkan Erdoğan dünyanın en büyük demokratı da olsa kuvvetler ayrılığı her siyasiye gerekli. Ancak yeni sistemde bu yok artık” dedi.

‘En az 5 yıl üyelik hayal’

Türkiye’nin AB üyelik sürecinin askıya alınması için çağrıda bulunacağını kaydeden Piri, devamla şunları aktardı:

“Biz AP olarak geçen yıl Venedik Komisyonu’nun raporunun ardından, son anayasa değişikliğinin olduğu gibi hayata geçirilmesi halinde Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinin formel biçimde askıya alınması çağrısında bulunacağımızı söylemiştik. Ne yazık ki o noktaya gelmiş bulunuyoruz. AP’nin tutumu değişmedi. Ne yazık ki Türk hükümeti de hiçbir değişiklik yapmadı. Bu şartlarda ve en azından gelecek 5 yıl süresince üyelik müzakerelerinin devam edebileceği hayalini bırakmak gerekiyor. Bizim açımızdan kırmızı çizgi aşıldı. Bu yılki Türkiye raporunda müzakerelerin kesin olarak askıya alınması çağrısında bulunacağız.”

‘İlişkimiz hiçbir yere gidemez’

‘Başkanlık sistemi’nin AB ilkeleriyle uyuşmadığına dikkat çeken Piri, “Türkiye’de temel haklar, insan hakları ve azınlık hakları konusunda mevcut şartlar devam ettikçe, dürüst olmalı ve ilişkimizin bu şekilde hiçbir yere gidemeyeceğini görmeliyiz” dedi.

‘Türkiye için iyimser değilim’

Piri, kendisine yöneltilen “Türk Hükümeti bu gidişatı nasıl değiştirebilir?” sorusuna ise, “Dürüst olmak gerekirse, son iki yıldır söylediklerimizin hiçbiri dikkate alınmadığından işlerin birdenbire değişeceği konusunda iyimser değilim” yanıtı verdi.