Ana SayfaGüncelRahip Brunson’a verilen ev hapsi kararına yapılan itiraza ret

Rahip Brunson’a verilen ev hapsi kararına yapılan itiraza ret

HABER MERKEZİ – ABD’li rahip Andrew Brunson hakkındaki ev hapsi ile yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması talebiyle mahkemeye yapılan itiraz reddedildi.

İzmir’de hem darbe girişimiyle bağlantılı hem de PKK ile ilgili iddialar gerekçe gösterilerek tutuklanan Diriliş Kilisesi’nin rahibi Andrew Craig Brunson hakkında geçtiğimiz hafta verilen ev hapsi kararına avukatı tarafından itiraz edilmişti.

Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt sağlık gerekçesi, kişi hak ve özgürlüklerinin ihlali, tüm delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphesinin bulunmaması gerekçeleriyle mahkemeye başvurarak öncelikle ev hapsinin ardından da yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına ilişkin talebine yanıt geldi.

Başvuruyu değerlendiren İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, talebi reddetti.

Mahkeme, Brunson’ın “ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı”nın devamına oy birliğiyle karar verdi.

Kararda ‘kuvvetli suç şüphesi’ vurgusu

Brunson’a isnat edilen suçları işlediğine ilişkin aleyhine olan “kuvvetli suç şüphesi” oluşturan nedenlerde herhangi bir değişiklik bulunmadığına vurgu yapan mahkemenin kararında şu gerekçelere yer verildi:

“Sanık her ne kadar tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edilmişse de bunun sanığın aleyhine bulunan delil durumunda bir değişiklik meydana geldiği anlamı taşımaktan ziyade Türk Ceza Usul Mevzuatı’na göre tutuklama bir tedbir niteliğindedir. Özellikle sanığın sağlık durumu gibi gerektirici nedenlerin varlığı halinde sanığın kaçmasının ve delilleri karartmasının önlenmesi gibi tutuklamadan elde edilecek sonucun başkaca ceza argümanlarınca etkin biçimde sağlama imkanının bulunduğu koşullarda CMK’nın 109. maddesinde öngörülen adli kontrol tedbirlerinin bu amaca matuf sağlam bir koruma tedbiri niteliğinde olmasına, mahkememizce de bu kabul ile sanık hakkında kamuoyu ve doktrinde ev hapsi olarak da nitelendirilen ‘konutu terk etmemek’ ve sanığın sanığın yabancı ülke vatandaşı oluşu da gözetilerek ‘yurt dışına çıkmamak’ şeklindeki adli kontrol tedbirlerine hükmolunarak matuf amacın gerçekleşme şeraitinin ancak sağlanmış olmasına göre sanık müdafinin maslahata uygun düşmeyen adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması veya değiştirilmesi yolundaki taleplerinin reddine karar vermek gerekmiştir.”

Kararı itiraz yönünden bir üst mahkeme olarak inceleyen İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi de Brunson’ın avukatının taleplerini reddetti.

‘Rahip krizi’

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla geçtiğimiz günlerde ev hapsine alınmıştı.

Bu gelişmenin ardından ABD’den, Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklaması gelmişti.


Trump’tan açık tehdit: Türkiye’ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız


ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen bu açıklamaya yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gelen tehditleri asla tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ‘Rahip krizi’ sürerken Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’ndan geçmişti.

Bu gelişmenin sonrasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “ABD, rahip Andrew Brunson serbest kalana kadar Türkiye’ye yaptırım uygulamaya hazırdır” demişti.




Önceki Haber
Maraş'ta inşaatta göçük: 3 işçi yaralandı
Sonraki Haber
BOTAŞ'tan elektrik üretim santrallerinin gazına yüzde 49,5 zam