Ana SayfaGüncelŞenyaşar ailesinin yaşadıkları Meclis’e taşındı

Şenyaşar ailesinin yaşadıkları Meclis’e taşındı

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Ömer Öcalan, seçimler öncesinde Suruç’ta Hacı Esvet, Adil ve Celal Şenyaşar’ın AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları tarafından öldürülmesi ardından ilçeyi terk etmek zorunda kalan Şenyaşar ailesinin yaşadıklarının araştırılması ve aydınlatılabilmesi talebiyle Meclis araştırması talebinde bulundu. Ayrıca Adalet Bakanı Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

14 Haziran’da Urfa’nın Suruç ilçesinde, AKP Milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın ‘seçim gezisi’ esnafa saldırıya dönüşmüştü.

Yıldız’ın yakınları ile korumalarının işyeri ve akabinde hastanedeki saldırıları neticesinde esnaf Hacı Esvet Şenyaşar, çocukları Adil ve Celal Şenyaşar hayatını kaybetmişti. AKP’li vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da olayda yaşamını yitirmişti.

Yaşanan olayın üzerinden bir ayı aşkın zaman geçmesine rağmen failler hala tutuklanmadı. Olayda babası ve kardeşlerini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar ise hala cezaevinde.

Öte yandan aile bu cezasızlıktan kaynaklı Suruç’taki ev ve dükkanlarını boşaltmak zorunda kaldı.

Son olarak olayda ağabeyi Hacı Esvet Şenyaşar ile yeğenleri Adil ve Celal Şenyaşar’ı kaybeden Osman Şenyaşar’ın evine polis baskını düzenlendiği öğrenildi.

Meclis’e taşındı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Şenyaşar ailesinin yaşadıklarının aydınlatılması istemiyle Meclis araştırması talebinde bulundu.

HDP’li Öcalan, yaralılardan Mehmet Şah Yıldız’ın hastaneye getirildiğinde hayatını kaybettiğini, Şenyaşar ailesinden Celal, Adil ve Esvet Şenyaşar’ın hastanede Yıldız’ın yakınlarının saldırısı sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması talebiyle de soru önergesi verdi.

Söz konusu saldırıda ruhsatsız tabancalar ve uzun namlulu silahların kullanıldığına ve yine bu silahlar ve delici kesici aletler kullanılarak kalabalık bir grup tarafından saldırıda bulunulduğuna dair iddialara değinilen önergede, kamera görüntülerinin saldırgan grup tarafından tahrip edildiği, hastanede güvenlik amacıyla bulunan kolluk kuvvetlerinin saldırı anında müdahalede bulunmadığı ve seyirci kaldığı yönündeki iddialar da gündeme getirildi.

Faillerin halen tutuklanmadığının belirtildiği önergede, Adalet Bakanı Gül’ün yanıtlaması talebiyle şu sorulara yer verildi:

  • Yaşanan olayların aydınlatılması yönünde bugüne kadar ne tür çalışma ve girişimleriniz olmuştur?
  • Yaratılan bilgi kirliliği ve doğru bilgiye ulaşılmasındaki sıkıntılar, varsa olayın aydınlatılmasına yönelik çalışmalarınızda ne türden zorluklar yaratmıştır?
  • Bu noktadan hareketle; Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerinin yaptıkları açıklamaların, soruşturmanın gizliliği kuralına aykırı ve adil yargılamayı etkilemeye dönük olduğu ve insanların hayatlarını kaybetmeleri ile sonuçlanan bu elim olayın siyasi rekabete malzeme yapılmak istendiği iddiaları ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Bu açıklamaların bir hukuk devletinde kabul edilemeyeceği ilkesi ile ne kadar bağdaştığını düşünüyorsunuz?
  • Gözaltına alınanların çoğunluğu HDP’li çevreler ve Şenyaşar ailesinden olmasına karşın, Yıldız ailesinden gözaltı olduğu ya da vekil adayının ifadesi alındığına ilişkin bir bilgiye ulaşılamamıştır. Milletvekili İbrahim Halil Yıldız hakkında herhangi bir adli işlemin yapılmamış olması hangi hukuki gerekçe ile açıklanmaktadır?
  • İbrahim Halil Yıldız’ın akrabaları ya da yakınlarının da olaya karıştığı iddia edilmektedir. Haklarında hiçbir soruşturma olmaması karşısında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevini yerine getirmediği söylenebilir mi?
  • “AİHM’in Jordan prensipleri uyarınca” cümlesi sizin için ne ifade etmektedir?
  • Baba Esvet ile oğulları Adil ve Celal Şenyaşar’ın hastanede öldürüldüğü, delillerin karartıldığı yönündeki tanıklık karşısında Bakanlığınız tarafından herhangi bir adli işlem yada soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Gaziantep Adli Tıp tarafından hazırlanan, basında da yer alan ön otopsi raporuna göre çocuklar Celal ve Adil Şenyaşar’ın yakın mesafeden sıkılan kurşunlarla, Esvet Şenyşar’ın ise beyin kanaması ve kesici alet yaraları ve başına vurulan sert bir metal ile yaşamını yitirdiği belirlenmiştir. Ön otopsi raporuna dayanılarak herhangi bir hukuki işlem başlatılmış mıdır?
  • Esvet Şenyaşar’ın kardeşi ve tehdit edildiği öne sürülen Osman Şenyaşar’ın evine polis baskını düzenlenmesi bir soruşturma var ise selameti açısından nasıl bir önem taşımaktadır?
  • “Adalet” kelimesi sizin için ne ifade etmektedir?
Previous post
Erdoğan: 'Bedelli'ye ihtiyaç duymayacak bir askerlik sistemine geçeceğiz
Next post
JP Morgan Türkiye merkezli bankalar için tavsiyesini düşürdü