Ana SayfaGüncel“Tunceli, Dersim’i bir kez daha yasaklamıştır”

“Tunceli, Dersim’i bir kez daha yasaklamıştır”

HABER MERKEZİ – HDP’nin Dersim Milletvekili Alican Önlü, Tunceli Valiliği’nin Munzur Festivali’ni yasaklamasına tepki göstererek, “Bu buluşmayı yasaklamak, halkların birlikte yaşam arzusunu ve isteğini bastırmak ve engellemek anlamına gelmektedir” dedi ve ekledi: “İnkâr, asimilasyon ve yok saymanın adı olan Tunceli, Dersim’i bir kez daha yasaklamıştır.”

Dersim’de tüm hazırlıkları tamamlanan ve bu yıl 26-29 Temmuz tarihleri arasında 18’incisi düzenlenecek olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali, dün “örgüte finans ve elaman kazandırdığını” iddia edilerek yasaklanmıştı. Festival geçtiğimiz yıl da OHAL gerekçe gösterilerek yasaklanmıştı.


OHAL’de de bu halde de: Munzur Festivali’ne valilikten yasak


Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, Tunceli Valiliği kararı ile yasaklanan festivale ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Önlü yaptığı açıklamada, “18 yıldır süregelen bu gelenek iki yıldır sözde güvenlik gerekçeleri ile yasaklanmaktadır” diyerek tepki gösterdi.

“Tunceli, Dersim’i bir kez daha yasakladı”

Açıklamasında “Bu buluşmayı yasaklamak, halkların birlikte yaşam arzusunu ve isteğini bastırmak ve engellemektir” diyen Önlü, şu ifadeleri kullandı:

“Yıllardır düzenlenmekte olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali sadece Dersim halkının değil, Kürtlerin ve Türkiye halklarının da doğa, sanat ve inançlarıyla birlikte yaşam bulabileceğini göstermiştir. Bu buluşmayı yasaklamak, halkların birlikte yaşam arzusunu ve isteğini bastırmak ve engellemek anlamına gelmektedir.

“İnkâr, asimilasyon ve yok saymanın adı olan Tunceli, Dersim’i bir kez daha yasaklamıştır. 18 yıldır Kürt coğrafyasının kendi kültürüne ve doğasına sahip çıkma konusundaki kararlılığının ifadesi olan Munzur Kültür ve Doğa Festivalinin genel geçer ve hiçbir haklı dayanağı olmayan hukuksuz gerekçelerle yasaklanmasını kınıyoruz. İnkâr, asimilasyon ve yok saymanın adı olan Tunceli, Dersim’i bir kez daha yasaklamıştır. Yasaklanan sadece bir festival değildir. Yasaklanan Dersim halkı, doğası, kültürü ve inancıdır. Yine bu kararla dünyanın dört bir yanından festivale katılan binlerce insan, sanatçı, yazar ve aydın da cezalandırılmaktadır. Bizler bu yasağı tanımıyoruz. OHAL’lerle, yüksek yetkili valilerle, kayyumlarla, KHK’larla, HES’lerle Dersim halkına ve doğasına yönelik yaratılmak istenen bu korku imparatorluğu bizleri yıldıramayacaktır.”