Ana SayfaGüncelWashington Post’a göre takas pazarlığı vardı: “Trump ile Erdoğan anlaşmıştı”

Washington Post’a göre takas pazarlığı vardı: “Trump ile Erdoğan anlaşmıştı”

HABER MERKEZİ – Washington Post gazetesi, Tel Aviv’de tutuklu Ebru Özkan’ın 15 Temmuz’da ABD Başkanı Trump’ın talebi üzerine Rahip Brunson’ın Türkiye’de serbest bırakılması karşılığında salıverildiğini yazdı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın 14 Temmuz’da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu arayarak İsrail’de gözaltına alınan Ebru Özkan adlı Türkiye vatandaşının bırakılmasını istediğini yazdı.

İsrail haberi doğrularken talebin Türkiye ve ABD arasında sürdürülen ABD’li rahip Andrew Brunson pazarlığı çerçevesinde dile getirildiği öne sürüldü.

Washington Post gazetesine konuşan İsrailli yetkili, bu anlaşma kapsamında Hamas’a para ve eşya götürme suçlamasıyla İsrail’de tutuklanan Ebru Özkan isimli Türkiye vatandaşının serbest bırakıldığını söyledi.

“Takas pazarlığı”

Haberde, Trump’ın İsrail Başbakanı Netanyahu’ya 14 Temmuz’da telefon ettiği ve “Özkan’ın Andrew Brunson ile takas olarak serbest bırakılmasını istediği” iddia edildi.

İsrailli yetkili de “Başkan Trump’tan böyle bir talep geldiğini teyit edebilirim” dedi.

Ankara’dan yalanlama

Söz konusu takas iddialarına ilişkin ise Ankara’dan yalanlama geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, yazılı yaptığı açıklamada “Rahip Brunson’ın serbest bırakılması karşılığında Ebru Özkan’ın İsrail’deki tutukluluk haline son verildiğine ilişkin iddialar kesinlikle asılsız ve gerçek dışıdır” ifadesine yer verdi.

Ne olmuştu?

Ebru Özkan, 11 Haziran’da Kudüs gezisi sonrası Türkiye’ye dönerken Hamas ile birlikte devlet güvenliğine ‘komplo kurmak’ ve ‘terörizm’ suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

Serbest bırakılması için Türkiye’de kampanyalar yürütülen 27 yaşındaki Ebru Özkan, 15 Temmuz’da serbest bırakılarak Türkiye’ye dönmüştü.

“Örgüt adına suç işlediği” iddiasıyla 21 aydır tutuklu bulunan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson ise adli kontrol kararıyla geçtiğimiz günlerde ev hapsine alınmıştı.

ABD Başkanı Trump, Brunson’ın ev hapsine alınmasına tepki göstererek, “ABD, Türkiye’ye Brunson’un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak” demişti. Türkiyeli diplomatlar bu açıklamaya tepki göstermişti.