Ana SayfaGüncelAB reformları 3 yıl sonra yeniden masada

AB reformları 3 yıl sonra yeniden masada

HABER MERKEZİ – Reform Eylem Grubu toplantısı 3 yıl sonra ilk kez yeniden yapıldı. Ankara-Washington hattında yaşanan gerilim sürecinde yapılan toplantının ardından konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Siyasi reform sürecinin hızlandırılması için mutabık kaldık” dedi. Adalet Bakanı Gül ise “Yargıda hedef süresi uygulamasının pilot uygulamalarını Pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak’tan itibaren bu uygulama hayata geçecek” diye konuştu.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecinin önemli mekanizmalarından olan Reform Eylem Grubu, 3 yıllık aradan sonra ilk kez yeniden bugün toplandı.

Dışişleri, Hazine, Adalet ve İçişleri bakanlarının katılımıyla Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıda yargı, temel haklar, adalet, özgürlükler ve güvenlik alanlarında hükümetin gerçekleştireceği reformlar ele alındı.

“Siyasi reform sürecinin hızlandırılması için mutabık kaldık”

Toplantının ardından bakanlar birer açıklama yaptı. Açıklamalar özetle şöyle:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

“Siyasi reform sürecinin hızlandırılması için mutabık kaldık. Avrupa Konseyi ile daha yakın çalışmayı düşünüyoruz. AB ile ilişkilerimizde sonuç alabileceğimiz konulara odaklanacağız. Gümrük Birliği müzakerelerinin tekrar başlatılması, vize serbestisinin hayata geçirilmesi. Vize serbestisinde 7 kriter vardı 6’ya düştü. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 6 kriter için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

“AB’den terörle mücadelede Türkiye’ye daha fazla destek vermelerini istiyoruz. Avrupa Birliği ile diyalog toplantılarımız var, bu toplantıları tekrar hayata geçireceğiz. AB’ye üye olalım veya olmayalım reform AK Parti iktidarlarının önceliği olmuştur. Yeni sistemde de reformlar öncelik olmaya devam edecektir.”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: 

“Reformların uygulanması için önemli kararlar aldık. 23. ve 24. fasıllar tek tek masaya yatırdık. Yargıda hedef süresi uygulamasının pilot uygulamalarını Pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak’tan itibaren bu uygulama hayata geçecek. AB ile diyalogları sürdüreceğiz. İnsan hakları ve özgürlükleri geliştirecek çalışmaları artıracağız.”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak:

“Ağustos ayı başından beri ABD tarafından Türk ekonomisine karşı bir süreç başlatıldı. Ekonomimizi hedef alan açıklamalarla gerginlik üst seviyeye ulaştı. Siyasi saiklerle yapılan saldırı sonrası Avrupa’dan müttefiklik ruhuna yakışır bir şekilde açıklamalar geldi. Bu sürecin Türkiye’nin ekonomik göstergeleriyle açıklanamayacak siyasi adımlar olduğunu birçok kesimin kabul ettiğini gördük. Adımlar atmaya başladık. Çok daha yoğun bir çalışma sürecini ortaya koyacağız.

“Finansal mimarimizi yeniden inşa ediyoruz. Tüm kurumlarımızın çok daha etkin bir yapıyla yer alacağı çok daha güçlü finansal mimariyle ülkemizi daha güçlü duruma getireceğiz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: 

“Türkiye bir taraftan AB taahhütlerini yerine getirmeye çalışırken bir taraftan terörle mücadele etmektedir. Terör örgütleriyle mücadele iradesi AB güvenliğiyle de alakalıdır. Terörle mücadele, düzensiz göç AB ile temelde alakalıdır. Reform iradesine sarılan bir anlayışı devam ettireceğiz.”

Öte yandan Reform Eylem Grubu Bildirisi’nde ise “Türkiye, AB’ye üyelik hedefi doğrultusunda, önümüzdeki süreçte çalışmalarına kararlılıkla devam edecektir” ifadeleri yer aldı.

Son toplantı 3 yıl önce yapılmıştı

Siyasi reform önerilerinin hazırlanması ve uygulamaya yansıtılması aşamalarında aktif rol oynayan Reform Eylem Grubu toplantılarının ilki 8 Kasım 2014, ikincisi 20 Şubat 2015 ve üçüncüsü 11 Aralık 2015 tarihlerinde yapılmıştı.