Ana SayfaDünyaABD ile krizin bir nedeni de LNG mi?

ABD ile krizin bir nedeni de LNG mi?

HABER MERKEZİ – Rahip Andrew Brunson’ın davası nedeniyle Türkiye ile ABD arasındaki kriz derinleşirken, yaşanan gerginliğin en önemli nedenlerden birinin Türkiye’nin Rusya ile AB’ye boru hatları üzerinden gaz taşıma çabasının olabileceği belirtiliyor.

Türkiye’de alarm verici nitelikteki ekonomik göstergeler seçim öncesinden bu yana endişelere neden olurken, Türkiye’nin ekonomide Rusya ve Çin’e yaklaştığı belirtiliyor.

Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin borçlanmada Çin piyasalarına yöneleceğini söylüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, Türkiye’de üçüncü nükleer santral projesinin Çin ortaklığıyla hayata geçirileceği yönünde açıklaması da iki ülke arasındaki ortaklığa işaret ediyor.

Öte yandan Rusya ortaklığıyla yapımına başlanılan Akkuyu Nükleer Santrali projesi’nin yanı sıra Rusya ile Karadeniz’in altından geçerek Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi için de çalışmalar sürüyor.

Türkiye alternatifleri araştırıyor

Evrensel’de yer alan habere göre Asia Times yazarı David P. Goldman da Erdoğan’ın son dönemdeki konuşmalarına dikkat çekerek Türkiye’nin Çin, Rusya ve İran gibi alternatifleri araştırdığını vurguluyor.

ABD ile rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmamasıyla iyice gün yüzüne çıkan krizin nedenlerinden birinin de bu eksen kaymasında aranabileceği belirtiliyor.

Rusya ve Türkiye’nin işbirliği

Yeni Yaşam’dan Yusuf Gürsucu’nun haberine göre, Türkiye’nin Rusya ile Avrupa ülkelerine boru hatları üzerinden gaz taşıma çabasının ABD çıkarlarına zarar verdiği ifade edilirken, ABD ile yaşanan gerginliğin en önemli nedenlerden birinin de bu gelişme olabileceği belirtiliyor.

Haberde, Türk Akımı ve Mavi Akım boru hatları üzerinden yapılan gaz tedarikleriyle birlikte Türkiye’nin tamamen Rusya’nın kontrol ettiği Avrasya enerji platformuna geçmiş olacağına dikkat çekiliyor.

Ayrıca Çin’in ABD ile son dönemde yaşadığı ihtilaf nedeniyle alternatif LNG (Sıvılaştırılmış gaz) kaynakları arayışına girdiği ve bu kaynakları küresel rakipleri arasında değil komşuları arasında aradığı vurgulanıyor.

ABD Başkanı Trump’ın Avrupa’ya, Rusya ve Azerbaycan doğalgazını getiren boru hatlarından vazgeçip gemiyle gelecek ABD LNG’sini alması için baskıyı artırdığına yönelik de açıklamalar yapılıyor.

ABD’nin Çin’e sattığı LNG miktarındaki düşüşün iki ülkenin arasında yaşanan ticari ihtilaf nedeniyle meydana geldiği belirtiliyor.

Çin, Diyarbakır’da sondaj yapacak

Avrasya ve ABD cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye’nin, ABD tarafından LNG’ye çevrilip ihraç edilen kayagazı sondajlarının Çinli şirketlerle işleteceği ortaya çıktı.

Daha önce ABD’li şirketlerle yapılacağı belirtilen proje için Çin Devlet Petrol Şirketi CNPC’nin İhlas Holding A.Ş. ile Diyarbakır’daki Dadaş havzasında petrol ve kayagazı kuyusu açmak için sözleşme imzalamaya çağırıldığı duyuruldu.

İhlas Holding’in açıklamasında, “Dünya genelinde sıvı gaz depolanması, kayagazı ve petrolü üretimi ve jeotermal enerji tesislerinin kurulması faaliyetlerinde bulunan Çin Devlet Petrol Şirketi CNPC’nin iştiraki Greatwall Drilling Company ile Şirketimiz arasında Türkiye Petrolleri’nin tespit etmiş olduğu sahalarda kayagazı ve petrol ürünlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve uygun sahalarda taraflarca iş birliği sağlanması amacıyla oluşturulan konsorsiyumumuz, TPAO’nun Dadaş Formasyonu’nda yer alan Gözalan 1, Batı Bostanpınar 1 ve Yarımca 1 petrol ve kayagazı kuyusu kazılması konusunda hak kazanmış olup, ana sözleşme imzalanması için davet edilmiştir” denildi.