Ana SayfaDünyaABD S-400 teslimatından endişeli: “Yaptırımları tetikleyebilir”

ABD S-400 teslimatından endişeli: “Yaptırımları tetikleyebilir”

HABER MERKEZİ – Rusya’nın Türkiye’ye S-400 teslimatını başlatmayı planlamasından endişe duyduklarını belirten ABD Dışişleri Sözcüsü Nauert, “S-400 alımı Türkiye’ye yönelik yaptırımları tetikler mi?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Rus sistemlerini almaları durumunda ülke ve şirketlere yönelik yaptırımları nelerin tetikleyebileceğini net bir şekilde anlatmıştık.”

Rusya’nın S-400 füzelerini 2019’da Türkiye’ye teslim edeceği duyurulurken, ABD’den konuya ilişkin açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, Rusya’nın hava savunma füze sistemlerinin teslimatını başlatmayı planlamasından endişe duyduklarını açıkladı.

Günlük basın toplantısında konuşan Nauert’in, bir gazetecinin S-400 teslimatına ilişkin sorusuna verdiği yanıtı şöyle:

“Eğer doğruysa bu bizim için endişe verici. Türkiye gibi bir NATO müttefikinin S-400 sistemini kullanması bizim politikamıza uygun değil. Partnerlerimiz veya müttefiklerimizden birinin S-400 almasına karşıyız.” 

“S-400 alımı Türkiye’ye yönelik yaptırımları tetikleyebilir mi?” sorusuna da yanıt veren Nauert, Rus sistemlerini alan ülkeler için yaptırım sinyalinde bulundu:

“Ülke ve şirketlere yönelik yaptırımları nelerin tetikleyebileceğini net bir şekilde anlatmıştık.”

ABD’nin tutumu

Türkiye ile Rusya 29 Aralık 2017 tarihinde füzelerin satışına ilişkin Ankara’da anlaşma imzalamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye verilmesi planlanan F-35 savaş uçaklarının teslimatının, Türkiye’nin Rus S-400 füzelerini almasıyla ilişkili olarak, geçici şekilde durdurulmasıyla ilgili bütçe yasasını onaylamıştı.

Buna göre, ABD Savunma Bakanlığı’nın 90 gün içerisinde Türkiye-ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir raporu Kongre’ye sunması gerekiyor.

Bu raporda, Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının askeri ilişkilere etkisi ve F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ABD sanayisi için yaratacağı sonuçların değerlendirilmesi bekleniyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bayram tatilinin ilk altı günü: En az 103 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Şenyaşar ailesinin avukatı: Dosya savcısının görev yeri değiştirildi