Ana SayfaDünyaABD’den ‘Minbiç’ açıklaması: Yönetim, etnisiteye bakılmaksızın Minbiçlilerden oluşacak

ABD’den ‘Minbiç’ açıklaması: Yönetim, etnisiteye bakılmaksızın Minbiçlilerden oluşacak

HABER MERKEZİ – Minbiç konusunda ABD’den gelen açıklamada, Minbiç’teki yönetimin ‘etnisiteye bakılmaksızın Minbiçlilerden kurulacağı’ ifade edildi. Açıklamada, varılan mutabakat neticesinde Türkiye ile bağımsız devriye gezdiği hatırlatılarak şimdi de ortak devriyeye geçileceği kaydedildi.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford dün ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile dün düzenlediği basın toplantısında, Minbiç’teki yönetimin, ‘etnisiteye bakılmaksızın Minbiçlilerden kurulacağını’ söyledi.

Bu kararın ABD ile Türkiye’nin vardığı mutabakat çerçevesinde alındığını belirten Dunford, kentteki ABD ile Türkiye’nin izleyeceği yol haritasına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Bağımsız devriyeden ortak devriyeye

Türkiye ile ABD’nin mutabakatının iki aşamayı kapsadığını söyleyen Dunford, ilk olarak tarafların bağımsız devriye gezeceğini ifade etti.

Dunford, ikinci aşamada ise tarafların ortak devriye gezeceğini, ancak bu devriyenin ‘halen kent merkezine yönelik tasarlanmadığını’ belirtti: “Yalnızca tekli devriyelerden ortak devriyelere geçilecek.”

ABD Genelkurmay Başkanı, ortak devriyeler için de kontrol ve kumanda mekanizması gerektiğinin altını çizdi.

“Minbiç’te YPG’li var mı?” sorusu

Dunford, YPG’nin Minbiç’ten ne zaman tamamen ayrılacağıyla ilgili soruya da yanıt verdi.

Dunford, “YPG’lilerin çok büyük bölümü Fırat’ın doğusuna geçti. Minbiç’te az sayıda YPG’li kaldı” dedi.

Minbiç’te ne oluyor?

Türkiye ve ABD Suriye’de YPG kontrolündeki Minbiç kenti konusunda izlenecek “yol haritası” üzerinde anlaşmıştı.

Anlaşma sonrası Ankara “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” dese de YPG Genel Komutanlığı bölgedeki güçlerinin zaten Minbiç’in kurtarılmasının ardından 16 Kasım 2016’da kentten çekildiğini belirterek “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” demişti.

ABD ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ni “bir kenara itmeyeceklerini” belirtirken, Minbiç Askeri Konseyi de kentte Türk askeri ya da Türkiye destekli savaşçı olmayacağını söylemişti.

Türkiye ve ABD’nin Minbiç çevresinde devriye faaliyetleri başlatırken, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun sözcüsü ABD’li askeri yetkili Sean Ryan başlattıkları devriyelerin birbirinden bağımsız yürütüldüğünü belirterek, “Türk askerleri Minbiç’in içine girmeyecek” demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise uyarılara rağmen Minbiç’te yeni bir operasyonun sinyalini vererek, “Şimdi ortak devriye ve şehrin içine girme zamanı” demişti.