Ana SayfaGüncelAf Örgütü’nden hükümete çağrı: Cumartesi Anneleri’nin toplanma hakkı korunmalı

Af Örgütü’nden hükümete çağrı: Cumartesi Anneleri’nin toplanma hakkı korunmalı

HABER MERKEZİ – Af Örgütü, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü buluşmasına saldırı sonrası Galatasaray’daki yasağın kalıcılaştırıldığı mesajı veren hükümete çağrı yaptı. Açıklamada, yetkililere, ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkının 1 Eylül’de yapılması planlanan bir sonraki protestoda ve ondan sonraki protestolarda korunması ve güvence altına alınması istendi.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’ndaki 700’üncü buluşmasına dönük saldırının ardından hükümet yetkililerinin eylem yasağını kalıcılaştırma mesajı vermesine karşı Uluslararası Af Örgütü’nden çağrı geldi.

Af Örgütü, “Yetkililer, İstanbul’da her hafta toplanan kayıp yakınlarının barışçıl protesto hakkını güvence altına almalı” başlıklı açıklamada, Cumartesi Anneleri’nin Mayıs 1995’ten beri 699 barışçıl toplantı gerçekleştirdiğini hatırlattı:

“Bu süre içinde protestolara katılanların birçoğu gözdağı, taciz, aşırı güç kullanımı, keyfi gözaltı ve adil olmayan yargılamalarla karşı karşıya kaldı. 1999’da protestoyu düzenleyenler her hafta gerçekleştirilen protestoları durdurmaya karar verdi. 2009’da ise tüm zorla kaybetme vakaları için hakikat, adalet ve onarım taleplerinin sürdürülmesi için protestolara kaldığı yerden devam edildi.”

Hükümete çağrı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “700. gösterilerini yapmak istediler, izin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” diyerek, Galatasaray Meydanı’ndaki bu yasağın kalıcılaştırılacağı sinyalini vermişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de dün partisinin MYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Cumartesi Anneleri eylemine yönelik yasağın kalıcılaştırılacağı mesajı vererek “Bundan sonra İstiklal Caddesi gibi yerlerde bu eylemlere izin verilmeyecektir. Bu AK Parti bile olsa müsaade edilmeyecek” demişti.

Bu açıklamalardan ‘kaygı’ duyduğunu dile getiren Af Örgütü, açıklamada hükümete şu çağrıyı yaptı:

“Zorla kaybedilenlerin yakınları ve 25 Ağustos’taki protestoya katılmak için toplanan diğer tüm kişiler hem iç hukukun hem de uluslararası insan hakları hukukunun güvencesi altında olan ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarını barışçıl bir biçimde kullanıyordu.

UAÖ, yetkililere, protestoya katılanlar da dahil olmak üzere herkesin ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkının, 1 Eylül’de yapılması planlanan bir sonraki protestoda ve ondan sonraki protestolarda korunması ve bu haklara saygı gösterilmesini güvence altına alma çağrısında bulunuyor.”

Gözlemci gönderecek

Af Örgütü ayrıca, 1 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilmesi planlanan protestoya gözlemcilerini göndereceğini de vurguladı.

Previous post
"JİTEM benzeri yeni bir yapılanma var, ilk icraatı ajanlaştırma"
Next post
Yükseliş sürüyor: Dolar/TL 6.70'in üzerinde