Ana SayfaDünya“Anaerkil Çağ’ı özleyen” Suudi feministler radyo kanalı kurdu: Nsawya FM

“Anaerkil Çağ’ı özleyen” Suudi feministler radyo kanalı kurdu: Nsawya FM

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistanlı bir grup feminist kadın seslerini duyurmak için radyo kanalı kurdu. Ülke dışındaki radyonun nereden yayın yaptığı gizleniyor. İsmini gizleyen radyo sunucularından “İştar” takma isimli kadın, ‘Anaerkil Çağ’a özlemini dile getirerek, “Bu projeyi, tarihin bu dönemini kayda geçirmek için başlattık. İnsanların bizim gerçek olduğumuzu bilmeleri, var olduğumuzu görmeleri için” diyor.

Suudi Arabistan’da kadın haklarını savunmak amacıyla internetten yayın yapan yeni bir radyo kanalı kuruldu.

Radyonun adı Nsawya FM yani “Feminizm FM”.

Ufak bir odadan yayın yapan radyonun hangi ülkede olduğu bilinmiyor.

Duvar’ın BBC’den aktardığına göre Nsawya FM, üç hafta önce bir Twitter hesabı açtı ve “sessiz çoğunluğun sesi olmak” için haftalık programlar yayınlayacaklarını duyurdu.

Nsawya FM’in iki sunucusu ve dokuz yapımcısı var. İki kadın hariç hepsi Suudi vatandaşı, bazıları hâlâ Suudi Arabistan’da yaşıyor.

İnternette yayın yapan radyo kanalı, son iki haftada, yalnızca bir mikrofon, bir dizüstü bilgisayar, ses montaj programı ve bir canlı yayın sistemi kullanarak birer saatlik iki program yayınladı.

Radyo ekibinde yer alanlardan biri, Mezopotamya mitolojisinde aşk ve savaş tanrıçası olarak bilinen “İştar” takma adını kullanıyor.

27 yaşındaki yapımcı, Suudi Arabistan dışında yaşamasına rağmen güvenlik kaygıları nedeniyle kendi kimliği hakkında hiçbir ayrıntı vermiyor. İştar, projeyi neden başlattıklarını şöyle anlatıyor:

“Bu projeyi, tarihin bu dönemini kayda geçirmek için başlattık. İnsanların bizim gerçek olduğumuzu bilmeleri, var olduğumuzu görmeleri için. Suudi yetkililer Twitter’ı her an yasaklayabilir ve düşünce arşivimizi kaybedebiliriz. Ama radyo, programlarımızı kaydetme ve diğer platformlarda yayınlama fırsatı tanıyor.”

“Anaerkil Çağ”a özlem

İştar, kendisini, “düşüncelerini ifade etmek için medyayı kullanan bir aktivist” olarak tanımlıyor.

Lübnan’da birkaç yayına makalelerini gönderdiğini ancak hiçbirinin yayınlanmadığını söyleyen İştar’a göre reddedilmesinin nedeni toplum, din ve siyaset hakkındaki “tartışmalı” düşünceleri.

İştar, İslam öncesi dönemde kadınların aşiret liderleri olduğu Arap dünyasına atıfta bulunup “Anaerkil Çağ”a özlem duyduğunu söylüyor:

“Kadınların erkeklerden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kadınlar, özellikle yargı gibi bazı kurumlarda gücü yeniden ele geçirirse, dünya çok daha güzel bir yer olur.”

Düşüncelerini ve inançlarını ailesinden saklamadığını, Kurban Bayramı’nı da fırsat bilerek bunları akrabalarıyla paylaşmış İştar. Ancak ailesi onun düşüncelerine karşı çıkıp “Batı senin beynini yıkamış” demiş.

Suudi Arabistan’da yönetimi eleştirmek suç

Suudi Kralı Salman yönetiminde kadınların araba kullanmasına yönelik yasak kaldırıldı.

Ancak İştar gibi aktivistler şimdi de erkeklere, kadın akrabaları hakkında bir dizi kritik karar alma hakkı tanıyan “erkek vasi” sistemine karşı kampanya yürütüyor.

Kampanyaya tepki gösterenler aktivistler için “casus”, “Suudi değiller”, “elektronik sinekler” gibi ifadeler kullanılıyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Mayıs ayı ortasından bu yana Suudi Arabistan yönetimini eleştiren en az 17 insan hakları, kadın hakları aktivisti tutuklandı veya gözaltına alındı.

Aralarından bazıları “yabancı taraflarla şüpheli iletişimde bulunmak” gibi ciddi suçlamalarla karşı karşıya. Suçlu bulunmaları durumunda 20 yıla yakın hapis cezası alabilirler.

Previous post
Bolton: Katar'ın Türkiye ekonomisine etkisi tamamen kifayetsiz
Next post
Nadya Murad için cinsiyetçi başlık atan The Times'a tepki