Ana SayfaDünyaArjantin’de kadınlar kürtaj karşıtı Katolik Kilisesi’nden çıkıyor

Arjantin’de kadınlar kürtaj karşıtı Katolik Kilisesi’nden çıkıyor

HABER MERKEZİ – Arjantin’de kadınlar kürtaj yasağının kaldırılması için eylemlerine devam ediyor. Katolik Kilisesi’nin kürtaj karşıtı tutumunu protesto eden binlerce kadın kiliseden çıkmaya başladı.

Arjantin Senatosu’nun 14 haftaya kadar kürtajı yasal hale getirecek Gönüllü Hamilelik Kesintisi’ne yönelik tasarıyı reddetmesinin ardından ülkede kadınların protesto eylemleri ve kampanyaları sürüyor.

Binlerce kadın, başlatılan bir eylem kapsamında Senato’nun 9 Ağustos’taki kararına destek veren Katolik Kilisesi’nden çıkmaya başladı.

Eylem, “Apostasia Colectiva” adlı kadın inisiyatifinin çağrısıyla başladı.

DW Türkçe’nin haberine göre inisiyatif ülkenin yedi kentinde danışmanlık hizmeti veren merkezler açarken, kadınlar Arjantin’deki Katolik Kilisesi’nin belirttiği gibi ülkedeki herkesi temsil etmediğini göstermeyi hedefliyor.

Kiliseden nasıl çıkılıyor?

Arjantin’in resmi dini bulunmuyor.

Ancak halkın yüzde 77’sinin Katolik, yüzde 7’sinin Protestan ve yüzde 13’ünün ateist olduğu ülkede Katolik Kilisesi hukuki bir statüye sahip.

Kiliseden ayrılmak isteyen vaftiz edilmiş kişilerin, vaftiz tarihi ve yeriyle birlikte kiliseden ayrılma gerekçelerini yazılı olarak sunmaları gerekiyor.

Kadın hareketi Latin Amerika’ya yayılıyor

Kadın hakları için mücadelenin son yıllarda arttığı Arjantin’de kadınların protesto yürüyüşleri ve eylemleri sınır dışına taşıyor.

Şili’nin yanı sıra Brezilya’da da kadınlar eylemler düzenliyor.

Kadınlar, bu ülkelerdeki protestolarda, kürtaj hakkı için eylem yapan Arjantin’deki kadınların giydiği yeşil bandanayı taşıyor.

Her yıl on binlerce kadın hastaneye kaldırılıyor

Arjantin’de her yıl 354 bin 627 yasadışı kürtaj yapıldığı tahmin ediliyor.

Bu da günde 984 ve saatte 41 yasadışı kürtaj anlamına geliyor. Sonuç olarak, her yıl yaklaşık 70 bin 200 kadın hastaneye kaldırılıyor.

Yasal kürtaj destekçileri, güvenli olmayan prosedürlerden kaynaklı ölümlerin kürtaj yasallaşırsa yüzde 92 oranında azaltacağına inanıyor.

Yasa değişikliğinin alt meclis tarafından zaten onaylanmış olmasına rağmen, Senato 9 Ağustos’ta kürtaja yönelik bu değişikliği 31’e karşı 38 oy ile reddetmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara-Moskova hattında görüşme trafiği
Sonraki Haber
Pervin Buldan yazdı: Cumartesi hakikatin tarihidir