Ana SayfaDünyaArjantin’de ‘kürtaj tasarısı’ reddedildi, binlerce kadın sokağa çıktı

Arjantin’de ‘kürtaj tasarısı’ reddedildi, binlerce kadın sokağa çıktı

HABER MERKEZİ – Arjantin’de kürtaj kanununda genişletmeyi öngörerek hamileliğin ilk 14 haftasında kadınların kürtaj yaptırabilmelerine imkân tanıyacak olan yasa tasarısı Senato’da reddedildi. Bunun üzerine sokağa çıkan binlerce kadın Kongre binası önünde protesto gösterisi düzenledi.

Arjantin’de uzun süredir geçmesi beklenen, kürtajın hamileliğin ilk 14 haftasında yasallaştırılmasıyla ilgili var olan kürtaj kanunun yumuşatılmasına yönelik değişiklik öneren yasa tasarısı Senato’da reddedildi.

Dün sabaha karşı sona eren oylamada tasarı, 38’e karşı 31 oyla reddedildi.

Oylama esnasında binlerce kadın parlamento binası önünde toplanarak sonucu bekledi.

Yağmur altında saatlerce bekleyen kadınlar, özgür ve ücretsiz kürtaj hakkı talebini sembolize eden yeşil fularlar taşıdı.

Fotoğraf: AFP

‘Maçolar dikkat edin tüm Latin Amerika feminist olacak’

Kongre önünde toplanan öğrencilerden oluşan bir grup megafonlarıyla “Maçolar dikkat edin, tüm Latin Amerika feminist olacak” sloganları attı.

Gazeteci Silvina Márquez de “Bugün bir yasamız olmayabilir ama Arjantin bu noktadan geri gitmeyecektir. Bu konu kadınlar, özellikle de genç kadınlar için çok önemli. Er ya da geç kürtaj yasamız olacak” dedi.

Kürtaj karşıtı kadınlar ise kararı davul çalıp, havai fişekler atarak kutladı.

Bolivya, Meksika ve Peru’daki Arjantin konsoloslukları önünde de protestolar gerçekleşti.

Kadınlar merdivenaltı kürtajlarla yaşamını yitiriyor

Hala yürürlükte olan kanuna göre Arjantinli kadınlar kürtaj oldukları için dört seneye kadar hapis cezasına mahkûm edilebiliyor.

Arjantin’de her yıl yaklaşık 500 bin kişi zor şartlar altında kürtaj oluyor.

Ülkede 1983’ten bu yana 3 bin kadının merdivenaltı kürtaj uygulamaları nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Kürtaj için mücadele

Kadın hareketleri ise özellikle son iki yıldır kürtaj hakkı için yoğun bir çaba içerisinde.

Çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyen kadınların mücadelesi sayesinde şimdiye dek Kongre’ye kürtajın yasalaşması için 7 tasarı sunuldu.

Dün reddedilen tasarı Haziran ayında yapılan oylamada parlamentonun alt kanadında kabul edilmiş ve bu durum kadınları umutlandırmıştı.

Kürtajın yasak olduğu ülkeler

Kürtaj bugün hala birçok ülkede tamamen yasak durumda.

Kürtajın tamamen yasak olduğu ülkeler şöyle: Malta, Andorra, Vatikan, San Marino, Kongo-Brazzaville, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, El Salvador, Gabon, Gine-Bissau, Haiti, Laos, Madagaskar, Moritanya, Nikaragua, Filipinler, Palau, Senegal ve Surinam.


Bu haber bianet ve Fırat Haber Ajansı’ndan derlenmiştir.