Ana SayfaGüncelAslı Erdoğan: Nazi Almanyası düzeyine gelindi, Türkiye’de faşist bir rejim var

Aslı Erdoğan: Nazi Almanyası düzeyine gelindi, Türkiye’de faşist bir rejim var

HABER MERKEZİ – Yazar Aslı Erdoğan, Türkiye’de “faşist bir rejim” olduğunu söyledi. Türkiye’deki durumun Almanya’nın 1930’lu yıllarını andırdığını belirten yazar, Erdoğan’ın nefret etmesine rağmen operaya da el attığına dikkat çekerek, “faşizmin sempatik yanının bazen insanı güldürecek kadar eğlenceli duruma düşmesi” olduğunu söyledi.

Birkaç ay önce Türkiye’yi terk eden yazar Aslı Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin “faşist bir rejimle yönetildiğini” savundu.

Fransız Haber Ajansına konuşan Erdoğan, “Türkiye’yi 1940’ların değilse de 1930’ların Almanya’sına benzettiğini” ve “Türkiye’deki gelişmelerin boyutunun Nazi Almanyası düzeyine geldiğini” söyledi.

Erdoğan, “bu gelişmedeki belirleyici faktörün Türkiye’de bağımsız yargının bulunmaması” olduğunu söyledi.

Erdoğan, başkanlık sistemine geçilmesinden sonra yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neredeyse “her şeye kadir” konuma geldiğini “ilaç ve klasik bale gösterisi fiyatlarını onun belirlediğini, ülke ekonomisini de aile fertlerine emanet ettiğini” belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nefret etmesine rağmen operaya da el attığını belirten Aslı Erdoğan, “faşizmin sempatik yanının bazen insanı güldürecek kadar eğlenceli duruma düşmesi” olduğunu ifade etti.

Duruşması Ekim’de: “Kararı Almanya’da beklemek dayanılmaz”

Aslı Erdoğan 2016 yılında Özgür Gündem Gazetesi’ne yönelik soruşturmada “örgüt üyeliği” ve “halkı kışkırtmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Bir süre sonra “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” yönündeki suçlamalardan delil yetersizliği sebebiyle tahliyesine karar verilirken, “örgüt üyeliği” suçlaması ile tutukluğu devam etmişti.

Aslı Erdoğan 133 gün süren tutukluluğunun ardından 29 Aralık 2016 tarihinde tahliye edilmişti.

Tahliyesinin ardından Erdoğan, 2017 yılının Eylül ayında pasaportu iade edildikten sonra burslu olarak geldiği Almanya’nın Frankfurt şehrine yerleşmişti.

Aslı Erdoğan’ın müebbet hapis talebiyle yargılandığı davanın bir sonraki duruşması Ekim’de yapılacak. Kararın ne zaman açıklanacağı ise belirsizliğini koruyor.

Kısmen Almancaya da çevrilmiş sekiz romanı bulunan Aslı Erdoğan hakkındaki kararı Almanya’da beklemenin “neredeyse dayanılmaz” bir durum olduğunu söylüyor.

Erdoğan, “insana yapılabilecek en büyük kötülüklerden birinin de onu akıbeti hakkında karanlıkta bırakmak olduğunu” belirtiyor.

Almanya’ya geldiğinden beri tek satır dahi yazmadığını belirten yazar, sürekli uykusuzluk, depresyon ve diğer sağlık sorunları yaşadığını söylüyor.

Erdoğan, “çok ağır bir karşılaşma olmasına rağmen ilerde hapishane günlerini kaleme alacağını ve edebiyatçının yüzde 200 oranında dürüst olması gerektiğini” de sözlerine ekliyor.


Bu haber DW Türkçe‘den derlenmiştir.
Previous post
"Bağışla beni, daha yüksek sesle konuşamam"
Next post
CHP'deki muhaliflerden oturma eylemi: "Korkunun ecele faydası yok"