Ana SayfaDünya‘Bangladeş’te mülteci kadınlar sağlık sorunları ve cinsel saldırı tehdidi altında’

‘Bangladeş’te mülteci kadınlar sağlık sorunları ve cinsel saldırı tehdidi altında’

HABER MERKEZİ – Yardım kuruluşu Oxfam, Bangladeş’te yaşayan Rohingya kadın mültecilerin sağlık sorunları ve cinsel saldırı tehdidi ile karşı karşıya olduğunu açıkladı.

İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam yaptığı açıklama ile Bangladeş’teki Rohingya* kadın mültecilerin ciddi sağlık sorunları ve cinsel istismar tehlikesi altında olduğunu duyurdu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre kuruluş, kamplarda bulunan mülteci kadınlar ve kız çocuklarına daha fazla yardım malzemesi ulaştırılması gerektiğini ifade etti.

Oxfam’da uzman olarak görev yapan Dorothy Sang, kamplardaki aşırı kalabalık nedeniyle kadınların ciddi hijyen sorunları yaşadığını kaydetti.

Sang, “Rohingya mülteci krizinin meydana gelme hızı, çok sayıda geçici yardım tesisinin aceleyle kurulmasına ve kadınların spesifik ihtiyaçlarının dikkate alınmamasına yol açtı” dedi.

482 hanenin kadınlarıyla bir anket düzenleyen Oxfam’ın verilerine göre kadınların üçte birinin su almak ya da tuvalet ve duşları kullanma noktasında kendilerini güvensiz ya da huzursuz hissediyorlar.

Ankete katılan kadınlar, kamplardaki birçok tuvaletin çatısı ya da kapatılabilir kapısı olmadığını belirterek bunun cinsel istismar riskini artırdığına dikkat çekti.

Çok sayıda kadın mülteci, tuvaleti daha az kullanmak için az yiyip içtiklerini ya da acil ihtiyaçlarını kulübe ya da çadırlarının yakınında giderdiklerini söyledi.

Kamplarda yaşayan kadınların yarısı ve kız çocuklarının dörtte üçü, regl olduklarında, gerek duydukları hijyen malzemelerinin mevcut olmadığını dile getirdi.

Bangladeş’teki kamplarda, her hafta cinsel şiddet vakasıyla ilgili şikayette bulunulduğu belirtildi.

Myanmar’dan kaçan Müslümanlar

Yaklaşık bir yıl önce 700 bini aşkın Rohingya Müslümanı, Myanmar ordusu tarafından kendilerine uygulanan şiddet nedeniyle Bangladeş’e kaçmıştı.

Halkının çoğunluğu Budist olan Myanmar’da yaşayan Rohingya Müslümanları, devlet tarafından resmi bir azınlık olarak tanınmıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ise Myanmar ordusunu bölgede “etnik temizlik” uygulamakla suçluyor.


*Rohingya: Myanmar’ın Arakan Eyaleti′nde yaşayan, mülteci olarak da Bangladeş ve Malezya′da da görülen, Sünni Müslüman bir halk.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adıyaman'da şüpheli kadın ölümü: 7. kattan düşerek yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Wall Street Journal: ABD, Türkiye’nin Brunson için ‘pazarlık teklifini’ reddetti