Ana SayfaDünyaBolton: Katar’ın Türkiye ekonomisine etkisi tamamen kifayetsiz

Bolton: Katar’ın Türkiye ekonomisine etkisi tamamen kifayetsiz

HABER MERKEZİ – Rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmamasını ‘büyük bir hata’ olarak değerlendiren ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, “Türk hükümetinin, Brunson’ı şartsız serbest bırakması durumunda kriz anında çözülür” dedi. Bolton ayrıca, Katar’ın Türkiye’ye 15 milyar dolar yatırım yapma sözünü “Verdikleri söz Türkiye’nin ekonomisini etkileme konusunda tamamen kifayetsiz” şeklinde yorumladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye’nin ev hapsinde tutulan rahip Andrew Brunson’ı serbest bırakarak ABD ile yaşadığı krizi “anında” sonlandırabileceğini söyledi.

Bolton, “Bir Batılı ülke ve NATO müttefiki olarak doğru şeyi yaparak Brunson’ı şartsız serbest bırakmaları durumunda kriz anında çözülür” diye konuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre İsrail ziyareti sırasında Reuters’a konuşan Bolton, “Türk hükümeti Brunson’ı serbest bırakmayarak büyük bir hata yaptı” dedi ve ekledi: “Her gün bu hatayı yapmaya devam ediyorlar.”

NATO üyeliği

Bolton, krizin Türkiye’nin NATO üyeliğini etkileyip etkilemeyeceği konusunda ise “Şimdilik böyle bir mesele yok. Türk hükümetinin gayrimeşru bir şekilde tutukladığı Brunson ve diğer Amerikan vatandaşlarının serbest kalması için uğraşıyoruz ve bu meselenin çözülmesini bekliyoruz” dedi.

Katar etkisi

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’a Katar’ın Türkiye’ye 15 milyar dolar yatırım yapma sözü ve Türkiye ile Katar merkez bankalarının karşılıklı swap anlaşması da soruldu.

Bolton bu soruya “Verdikleri söz Türkiye’nin ekonomisini etkileme konusunda tamamen kifayetsiz. Bunun kesinlikle bir faydası olmayacak” diye yanıt verdi.

Bu iki gelişmenin duyurulmasının ardından Türk Lirası tarihinin en değersiz seviyelerinden bir miktar yükselmişti.

Ne oluyor?

ABD, İzmir’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınmasının ardından Türkiye’ye yönelik çeşitli yaptırımlar uygulamaya koydu.

Ankara’nın tavrını sürdürmesi durumunda yaptırımların dozunun artacağı yönünde açıklamalar da geliyor.

Washington yönetiminden Brunson’ın serbest bırakılmaması durumunda Türkiye ile yaşanan krizin çözümü konusunda bir ilerleme sağlanamayacağını da sıklıkla dile getiriyor.