Ana SayfaEkonomiBugünü geçmiş krizlerle kıyaslayan Erdoğan: Bambaşka bir durumla karşı karşıyayız

Bugünü geçmiş krizlerle kıyaslayan Erdoğan: Bambaşka bir durumla karşı karşıyayız

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki durumu eski kriz dönemleriyle kıyaslayarak “Gerçekten bambaşka bir durumla karşı karşıyayız” dedi. “Kurun geldiği yerin ekonomik izahı yok” diyen Erdoğan ayrıca, serbest piyasa ekonomisinden taviz vermeyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da düzenlenen 10. Büyükelçiler Konferansı’nda ekonomideki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Türkiye’ye ekonomik saldırıların bir müddet daha devam edeceği açıktır” diyen Erdoğan, “Bu atakların farklı biçimlerine karşı da hazırlıklı olmalıyız. Son yıllarda bir dizi operasyona maruz kalmamızın en önemli sebebi milli menfaatlerimiz sebebi tarifsiz bir tutum takılmamızdır” dedi.

Döviz kurundaki gelişmelerin ‘ekonomik hiçbir temelinin olmadığını’ savunan Erdoğan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlarına ilişkin “Güya bir Dünya Ticaret Örgütü var. ‘Ben yaptım oldu’ diyemezsin. İstediğin kadar başkan ol. Diyemezsin. Bir bağımlılık söz konusu. Ülkeler bütün hesaplarını bunun üzerine yapıyor. Ondan sonra uluslararası arenada güven diye bir şey kalır mı?” ifadelerini kullandı.

‘Bambaşka bir durumla karşı karşıyayız’

Ekonomideki durum için “Bugün yaşadığımız hadisenin ne 1994, ne 2001, ne 2007 kriziyle bir ilgisi yoktur” diyen Erdoğan, “Gerçekten bambaşka bir durumla karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu.

‘Serbest piyasa ekonomisinden taviz vermeyeceğiz’

Erdoğan, şöyle devam etti:

“Gerekli adımları atıyoruz, atmaya devam edeceğiz. Şu anda bizim bütün bu olaylar karşısında temkinli bir şekilde attığımız, atacağımız adımlar var. Kurun geldiği yerin ekonomik izahı yok. ‘Biz kur şöyle oldu, battık bittik’ böyle bir şey yok. Türkiye’nin ekonomik dinamikleri sağlamdır ve sağlam olmaya evelallah devam edecektir. Döviz kurunun özellikle ekonominin kuralları içerisindeki makul seviyesi neyse en kısa zamanda mutlaka oraya oturacaktır. Hiç endişe etmeyin, bu konuda rahat olun. Serbest piyasa ekonomisinden asla taviz vermedik, vermeyeceğiz. Aksi yönde çıkan iddialara kulak asmayın. Bu tür spekülasyonlar yapanlar bedelini ödeyecekler. ‘C Planı diyorlar.’, ‘Sermayeye el koymak.’ diyorlar, sen benim hafıza kaydımı nereden okuyorsun, bunlar falcı mı, böyle bir şey mi açıkladık, bunlar gerçekten ihanet şebekesi.”

“Küresel sistemin kabadayıları, kazanımlarımıza destursuzca el uzatamaz” 

ABD’ye eleştirilerde de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO müttefiki olarak ciddi bedeller ödemiş bir devlete karşı her alanda böylesine düşmanca tavır içine girilmesinin hiçbir makul gerekçesi yoktur. Burada amaç, üzüm yemek değil bağcıyı dövmek hatta mümkünse bağcının dişlerini dökmek, ciğerini de sökmektir. Bunların yapmak istediği bu” dedi ve ekledi: “Küresel sistemin kabadayıları, bedeli kanla ödenmiş kazanımlarımıza hoyratça, destursuzca el uzatamaz.”




Önceki Haber
Körfez Geçiş Projesi'ne yürütmeyi durdurma kararı
Sonraki Haber
Afganistan'da çatışmalar dördüncü güne girdi: Ölü sayısı artıyor