Ana SayfaDünyaÇavuşoğlu ve Lavrov’dan İdlib mesajları

Çavuşoğlu ve Lavrov’dan İdlib mesajları

HABER MERKEZİ – Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları düzenledikleri ortak basın toplantısında İdlib’e ilişkin konuştu. Çavuşoğlu, “Terörist var diye tüm İdlib’i bombalamak, sivilleri bombalamak katliam olur” derken, Lavrov ise “Suriye ordusu kendi topraklarında hareket ediyor, bizim de Suriye ordusuna destek verme hakkımız var” ifadelerini kullandı.

Ankara’da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda özellikle Suriye ordusunun İdlib’e yönelik düzenlemeyi planladığı askeri operasyona ilişkin açıklamalar yapıldı.

Lavrov: Suriye ordusu kendi topraklarında hareket ediyor

Toplantıda ilk olarak konuşan Lavrov, “Aslında dönüm noktası yaşıyoruz. Gergin ve endişe verici bir durum var. İki kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçiş yaşanıyor. Bu süreç objektif bir gerçeklik diyebilirim. Buna bazıları karşı koymaya çalışıyor. Yaptırımlarla, şantajlarla, tehditlerle. Bazı Batılı partnerlerimiz diplomatik kültürlerini yitirmiş durumlarda” dedi.

İdlib’in çatışmasızlık bölgesi olduğunu anımsatan Lavrov, “Belli şartlarla oluşturuldu. Bu şartlardan birisi ateşkes teröristleri kapsamayacaktı. Binlerce militan orada, mevcut BM verilerine göre. Suriye ordusu orada çeşitli saldırılara uğruyor. İdlib konusunda mutabakatlar ele alındı” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Rusya karşıtı yaptırımlara katılmamasını değerli bulduklarını da belirterek, “Tek taraflı ekonomik yaptırımlar gayrimeşrudur. Birçok ülke dolardan vazgeçmeye başlayacak. Suriye ordusu kendi topraklarında hareket ediyor, bizim de Suriye ordusuna destek verme hakkımız var” dedi.

Çavuşoğlu: Terörist var diye tüm İdlib’i bombalamak bir katliam olur

Lavrov’un ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise “Vatandaşlarımızın vize sorunu yaşamadan Rusya’yı ziyaret etmesini arzuluyoruz” diye konuştu.

Suriye’ye ilişkin de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Suriye’de çatışmaları durdurmak istedik Astana ile. Özellikle muhalefet ve rejim arasında güven artırıcı adımların atılmasını hedefledik. İdlib’de yapılması gereken çok nettir. Bizim 12 tane gözlem noktamız var. Buradaki amaç, ateşkesin bozulduğu anda tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin alınmasıdır. İdlib’te 3 milyondan fazla sivilin yaşadığı söyleniyor ama terör grupları da var. Rusya’ya beraber İdlib’de teröristleri tespit edip, etkisiz hale getirmemiz lazım. Terörist var diye tüm İdlib’i bombalamak bir katliam olur. Ciddi bir kriz yaratır, felaket olur. Özellikle daha önce kuşatılmış bölgelerden silahlarla geldiler. Bu terörist gruplar sadece başkalarına veya İdlib bölgesinin dışına değil, İdlib içindeki sivillere ve muhalif gruplara da tehdit oluşturuyor.”

“Brunson’ın durumunda bir değişiklik yok”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton arasındaki görüşmenin Beyaz Saray’ın talebiyle gerçekleştiğini de söyledi.

Dışişleri Bakanı, “Görüşmeyi Beyaz Saray ayarladı. Amerika’da bir karmaşa var. Sorunu çözmek için uğraşan gruplar da var, bundan beslenen gruplar da var. Tam bir karmaşa var ve kimin ne yaptığı belli değil. Sadece bize yönelik değil diğer ülkelere yönelik de öyle” dedi ve şöyle devam etti:

“Büyükelçimizin Bolton’a söylediği nettir. Daha önce üzerine konuştuğumuz meseleleri bir kez daha güncelledik. Net mesajı verdi büyükelçimiz. Yaptırımla, tehditle ancak ilişkiler daha da kötüye gider. Brunson’ın durumu zaten belli. Hapishanede değil, ev hapsinde. ABD Maslahatgüzarı da bugün kendisini ziyaret edecek.”

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Bolton ile görüşmenin Büyükelçi Kılıç’ın talebiyle gerçekleştiğini söylemişti.

Previous post
Zehra Doğan'ın çizimleri bayram kartı olarak cezaevlerine gönderildi
Next post
Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Bardakçı görevden alındı