Ana SayfaEkolojiDersim’de 90’larda boşaltılan köy yine boşaltılmak isteniyor: “Burayı terk edin”

Dersim’de 90’larda boşaltılan köy yine boşaltılmak isteniyor: “Burayı terk edin”

HABER MERKEZİ – Dersim’de orman yangınlarının etkilediği yerlerden olan Müşkirek Köyü, askerler tarafından boşaltılmak isteniyor. Karakola çağrılan bir köylüye, “Köyünüz ‘güvenlik bölgesi’, burada yaşamanız suç, köyü boşaltın” denildiği öğrenildi.

Dersim’de üç hafta süren ve gönüllülerce söndürülen yangın, dört gün önce yapılan bombardımanla yeniden başladı.

Dersim merkeze bağlı dağ, mezra, vadi ve köylerdeki orman yangınları halen devam ediyor.

Şu ana dek sadece Cığ bölgesinde iki farklı noktada çıkan orman yangını gönüllülerin müdahalesi sonucu kontrol altına alınabildi.

Yangının hala tehdit ettiği yerlerden biri ise Müşkirek Köyü.

Daha önce gönüllülerle orman yangınlarını söndürmeye giden Müşkirek Köyü’nden Hüseyin Zeytin’in dün Geyiksuyu Jandarma Karakolu’na çağırıldığı öğrenildi.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın aktardığına göre askerler, Müşkirek Köyü’nün “güvenlik bölgesi” olduğunu söyleyerek, Zeytin’den köyü boşaltmasını istedi.

Konuya ilişkin ajansa konuşan Zeytin ise, “Dört kardeş köyde kalıyoruz. Karakola çağırarak köyü terk etmemizi istediler. Devlet istiyorsa gelip çıkarsın, biz köyümüzden çıkmayacağız” dedi.

Askerlerin kendisine “‘Güvenlik bölgesi’ olan köyde yaşayarak suç işliyorsunuz” dediğini aktaran Zeytin, köyden çıkarılmak istendiklerini söyledi.

Karakola çağırılmasına dair Valiliğe dilekçe yazdığını dile getiren Zeytin, “Dilekçede ‘Köyden çıkmayacağız. Can güvenliğimiz de tehlikede. Her hangi bir durumda can güvenliğimizden siz sorumlusunuz’ dedim. Devletin görevi halkın can güvenliğini sağlamaktır” dedi.

“Devletin izni ile köye geldik”

1994’te boşaltılan köylerine ilkbaharda giderek yaz sonuna kadar burada kaldıklarını bu yıl da giderken köylerinin “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edilmesinden kaynaklı Tunceli Valiliği’nden izin aldıklarını sözlerine ekleyen Zeytin, şunları dile getirdi:

“Köyün özel güvenlik bölgesi olduğunu biliyoruz. Yetkililerden aldığımız dilekçe ve onaylar sonucu geldik. Eğer sıkıntı çıkarırlarsa bize verilen izni tekrar hatırlatacağım kendilerine.”

Orman yangınlarının yaşandığı bölgeye gitmelerine izin verilmediği için yangınların son durumu hakkında bilgileri olmadığını da sözlerine ekleyen Zeytin, köyden dışarı çıkamadıklarını belirtti.

Bölgeye geçiş yasak

Havadan ve karadan yapılan bombardıman sonucu çıkan orman yangıları hakkında bilgi alınamazken, askeri operasyon gerekçesiyle hiç kimsenin bölgeye gitmesine izin verilmiyor.

Ne oluyor?

Dersim’in Hozat ilçesinde üç hafta önce başlayan yangın günlerce kent merkezi kırsalında sürmüştü.

Yangınlara “güvenlik bölgelerinde” olduğu gerekçesiyle müdahale edilmesine izin verilmemişti.

Bölgeye yangını söndürmek için giden gönüllü ekipler, yol güzergâhlarındaki karakollar tarafından engellenmişti.

Ancak orman yangınları buna rağmen gönüllülerin yoğun çabası sonucu kontrol altına alınmıştı.

Fakat yangınlar, yine bombardıman sonucunda 26 Ağustos’ta yeniden alevlenmişti.

Sanatçı Ferhat Tunç, “Yangının gönüllüler tarafından söndürülmesine açık bir misillemedir. ‘Biz yakmaya devam edeceğiz’ demek istiyorlar” demişti.

Dün ise HDP milletvekillerinden oluşan heyetin Ovacık, Hozat ve Pertek yollarından yangın bölgesine gitmesine “Bölgede operasyon var” denilerek izin verilmemişti.

Engellemenin ardından HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, bölgedeki yangınları yerinde incelemek ve kamuoyunu bilgilendirmek için kente geldiklerini söyleyerek, “Bizleri de engelleyerek var olan gerçekliğin üstünü örtüp gizlemek istiyorlar” demişti.

Kent merkezinde açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Bilgen, “Bu anlayış derelere ormanlara ve kendisinden olmayanlara düşmandır” dedi ve ekledi: “Gerçeğin üzerini örtmek istiyorlar.”

HDP’lilere göre Dersim’deki orman yangınları ile bölge tıpkı 1990’lardaki gibi ‘insansızlaştırılmak’ isteniyor.

Previous post
'Haber verilmeden çıkışımız yapıldı, 6 aylık maaşımız içeride kaldı'
Next post
Dolar/TL 6.40 seviyesinin üzerine çıktı