Ana SayfaEkolojiDersim’de yine bombardıman yine yangın

Dersim’de yine bombardıman yine yangın

HABER MERKEZİ – Dersim’de yaşam savunucularının müdahaleleriyle haftalar sonra kontrol altına alınabilen yangın, bombardıman sonucu yeniden alevlendi. Dersimliler bölgenin alevlenmesi için saatlerce bombalandığını söylüyor. Sanatçı Ferhat Tunç da “Yangının gönüllüler tarafından söndürülmesine açık bir misillemedir. ‘Biz yakmaya devam edeceğiz’ demek istiyorlar” dedi.

Dersim Merkez kırsalında gönüllülerin müdahalesi sonucu haftalar sonra kontrol altına alınabilen yangın, yapılan bombardımanın ardından bu sabah yeniden alevlendi.

Mezopotamya Ajansı’nın yerel kaynaklardan aktardığına göre yangın, sabah saat 07:00 civarında iki helikopterin Bali Deresi ile Müşkirek bölgesini bombalaması sonucu çıktı.

Yangının Sincik Dağı, Rengül kırsalına da sıçradığı, Bali ve Müşkirek bölgesindeki yangının da genişlediği belirtiliyor.

Öte yandan, yangınların çıktığı bölgede havadan operasyon da sürüyor.

Ayrıca Dersim Merkez’de çok sayıda helikopter hareketliliği dikkat çekiyor.

“Söndürdüğümüz yerler yeniden yakıldı”

Çıkan yangın bölgesine giderek incelemelerde bulunan Müşkirek Köyü sakini Hüseyin Zeytin, sabah saatlerinde iki helikopterin iki saat aralıksız bir şekilde Bali Deresi ve Müşkirek kırsalını bombaladığını, alev almayan yerleri ise defalarca bombaladığını aktardı.

Zeytin, havadan yapılan bombardıman ile açıkça yangınların çıkmasını hedeflendiğini öne sürdü.

Geçtiğimiz günlerde yangınların söndürülmesi için ciddi bir mücadele verdiklerini belirten Zeytin, kontrol altına aldıkları bölgelerin yeniden yakıldığını söyledi.

Dersim’deki yangınların kamuoyu ile paylaşılması ve bilgi verilmesinin dahi suç sayıldığını söyleyen Zeytin, şunları söyledi:

“Doğamızı kurtarmak ve yangınlara tepki göstermek suçsa suç işleyeceğiz. Doğamızı sevdiğimiz için her gün bu suçu işleyeceğiz. Sabahtan beri, taciz ateşlerine tabi tutuluyoruz. Helikopterler havadan sivil insanları gözlemleyerek, taciz ediyor. Sağımız solumuz bombalanıyor. Canı pahasına ölüm de olsa yangın bölgesine gideceğiz. Yangınların söndürülmesi için herkesin daha fazla genişlemeden bölgeye gelmesini istiyorum.”

Sanatçı Ferhat Tunç da bugün itibari ile yeniden başlayan yangınlarla ilgili kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine acil harekete geçme çağrısında bulundu.

Aksi durumda kısa süre sonra Dersim’de orman kalmayacağını söyleyen Tunç, “Yaşanan bir doğa katliamıdır. O bölgedeki yangının gönüllüler tarafından söndürülmesine açık bir misillemedir. ‘Biz yakmaya devam edeceğiz’ demek istiyorlar” dedi.

Operasyonların bahane edilerek ormanlık bölgelerin planlı yapılan bombardımanla yok edildiğini savunan Tunç, “Yok edilen sadece ağaçlar değil, Dersimin geleceğidir” diye konuştu.

Tunç, “Zaman kaybetmeden yangına müdahale edilmeli ve bunun için de kurum ve partilerin acil eylem çağrısı yapmaları gerekir. Bu duruma seyirci kalınırsa, kaybeden Dersim olacaktır” dedi.

Ne olmuştu?

Dersim’in Hozat ilçesinde üç hafta önce başlayan yangın günlerce kent merkezi kırsalında sürmüştü.

Yangınlara “güvenlik bölgelerinde” olduğu gerekçesiyle müdahale edilmesine izin verilmemişti.

 

Bölgeye yangını söndürmek için giden gönüllü ekipler yol güzergâhlarındaki karakollar tarafından engellenmişti.

Ancak orman yangınları buna rağmen gönüllülerin yoğun çabası sonucu kontrol altına alınmıştı.

Previous post
Alman bankalarının Türkiye'deki faaliyetlerinin denetimi sıkılaştırıldı
Next post
Bayram tatilinin dokuz gününde 142 kişi yaşamını yitirdi