Ana SayfaEkolojiDersim’deki yangın sürüyor, HDP heyetinin geçişine izin yok: ‘Gerçeğin üzerini örtmek istiyorlar’

Dersim’deki yangın sürüyor, HDP heyetinin geçişine izin yok: ‘Gerçeğin üzerini örtmek istiyorlar’

HABER MERKEZİ – Dersim’de bombardıman sonucu yeniden başlayan yangın üç gündür devam ederken, HDP milletvekillerinden oluşan heyetin Ovacık, Hozat ve Pertek yollarından yangın bölgesine gitmesine “Bölgede operasyon var” denilerek izin verilmedi. Kent merkezinde açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Bilgen, “Bu anlayış derelere ormanlara ve kendisinden olmayanlara düşmandır” dedi ve ekledi: “Gerçeğin üzerini örtmek istiyorlar.”

Dersim’de gönüllülerin müdahalesi sonucu haftalar sonra kontrol altına alınabilen yangın, yapılan bombardımanın ardından 26 Ağustos Pazar günü yeniden başladı.

Günlerdir devam eden yangına müdahale edilmezken, gönüllülerin çabaları da engelleniyor.

Buna karşın harekete geçen Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti Dersim’e gitti.

Partinin Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Dersim Milletvekili Alican Önlü ile milletvekilleri Mahmut Toğrul, Erkan Baş, Meral Danış Beştaş, Erdal Aydemir, Murat Çepni, Mehmet Tiryaki, Dilşat Canbaz ve Kemal Bülbül’den oluşan heyet, kentte orman yangının devam ettiği Bali Deresi’ne doğru hareket etti.

Ancak seyir halindeki HDP heyeti konvoyu, Ovacık yolunda polisler tarafından durduruldu.

Yolu bariyerlerle kapatan polisler, “bölgede operasyon sürdüğü” gerekçesiyle HDP heyetinin geçişine izin vermedi.

Yapılan görüşmeler de sonuç vermeyince HDP heyeti, alternatif yol ve güzergahlardan yangın bölgesine gitmeye çalıştı.

Hozat-Çiçekli köyü yolunda bir kez daha asker ve polisler tarafından engellenen heyet, karayolunda oturma eylemi yaptı.

“Sorumlusu validir”

Vali Tuncay Sonel’in yaptığı açıklama ile kendilerini hedef gösterdiğini belirten HDP milletvekilleri, bölgede herhangi bir olayın yaşanması durumunda Vali Sonel’in sorumlu olacağını söyledi.

Valilik açıklamasında, “Örtü altı yangınlarına yangın söndürme uçakları da dahil olmak üzere her türlü imkanlarımız seferber edilmiştir. Şehrimizin sahip olduğu bu huzurlu ortamı şu an kontrol altına aldığımız örtü altı yangınlarını bahane ederek bozmak, vatandaşlarımızın duyarlılıklarını istismar etmek ve terörle mücadelemizi sekteye uğratmak isteyen hiçbir kişiye, gruba ve oluşuma müsaade edilmeyecek ve gerekli her türlü kanuni işlem yapılacaktır” denilmişti.

Heyetin bölgeye gitmesi engellendi

Hozat yolunda bir süre oturma eylemi yaparak engellemeyi protesto eden HDP heyeti, daha sonra Pertek üzerinden yangın bölgesine gitmeye çalıştı.

HDP heyeti, bu kez de Hozat, Çemişgezek, Pertek, Hıdırdamı köyü yol kavşağında askerler tarafında durduruldu.

Milletvekillerinin Pertek ilçesine girişine izin vermeyen askerler, Pertek Kaymakamı Arif Gül’ün “milletvekillerinin ilçeye girişlerini yasakladığını” öne sürdü.

Bilgen: Gerçeğin üstünü örtüp gizlemek istiyorlar

Engellemelerin ardından Dersim kent merkezine dönen HDP heyeti, Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı.

Açıklamayı yapan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, bölgedeki yangınları yerinde incelemek ve kamuoyunu bilgilendirmek için kente geldiklerini söyledi, “Bizleri de engelleyerek var olan gerçekliğin üstünü örtüp gizlemek istiyorlar” sözlerini kaydetti:

Burada yaşananları Türkiye ve dünya kamuoyuna duyurmak istedik. Ancak hak hukuk özgürlük hatta evren yasasını bile tanımayan bir tablo ile karşı karşıya kaldık. Bu şehir keyfi uygulama ile yönetiliyor. Bu sorun sadece bir orman veya ağacın yakılması değildir. Savaş hukukunda bile bunlar yoktur. Bu anlayış derelere ormanlara ve kendisinden olmayanlara düşmandır.

Türkiye’nin en büyük orman yangını olan Dersim’deki yangınlar hiçbir yerde gösterilmiyor. Üstü örtülmeye çalışılıyor. Kayıt altına alınmıyor. Bizleri de engelleyerek var olan gerçekliğin üstünü örtüp gizlemek istiyorlar.”

Yangın nerede olursa olsun buna karşı mücadele edeceklerini ifade eden Bilgen, “Dersim’i orman yangınları ile insansızlaştırmak istiyorlar. Gerçek şudur ki Ortadoğu’daki yangınlar söndürülmedikçe Dersim’deki yangın sönmeyecektir. Orman yangınları savaşların bir parçasıdır. Ormanlarımız değerlerimizdir sahip çıkalım” dedi.

Ne olmuştu?

Dersim’in Hozat ilçesinde üç hafta önce başlayan yangın günlerce kent merkezi kırsalında sürmüştü.

Yangınlara “güvenlik bölgelerinde” olduğu gerekçesiyle müdahale edilmesine izin verilmemişti.

Bölgeye yangını söndürmek için giden gönüllü ekipler yol güzergâhlarındaki karakollar tarafından engellenmişti.

Ancak orman yangınları buna rağmen gönüllülerin yoğun çabası sonucu kontrol altına alınmıştı.

Fakat yangınlar, yine bombardıman sonucunda 26 Ağustos’ta yeniden alevlenmişti.

Sanatçı Ferhat Tunç, “Yangının gönüllüler tarafından söndürülmesine açık bir misillemedir. ‘Biz yakmaya devam edeceğiz’ demek istiyorlar” demişti.

Previous post
ABD Savunma Bakanı’ndan S-400 açıklaması: Müsamaha edemeyiz
Next post
Moody's Türkiye’deki 18 banka ve 2 finans şirketinin kredi notunu düşürdü