Ana SayfaEkoloji“Doğal afet değil, sorumlusu iktidar”: Ordu’daki selin ardından ne yapmalı?

“Doğal afet değil, sorumlusu iktidar”: Ordu’daki selin ardından ne yapmalı?

HABER MERKEZİ – Ordu’daki sel nedeniyle köprüler çöktü, ev ve işyerleri zarar gördü, 250 tona yakın fındık sulara kapıldı. Buna rağmen Cumhurbaşkanı Yardımcısı can kaybının olmadığını söyleyerek, ‘hasarın boyutunun çok yüksek olmadığını’ savundu. Ancak bugün, sel sularına kapılan bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Hükümet kanadına göre bu bir ‘doğal afet’, muhalefet ve ekolojistler ise bu söyleme tepkili. Onlara göre yaşananların sorumlusu siyasi iktidar: “Ordu’daki sel doğal afet değil, doğayı paraya dönüştüren politikanın sonucu.” HDP sorunun çözümü için yapılması gereken yedi şey olduğunu söylüyor.

Ordu’da önceki gece başlayan sağanak kentin birçok ilçesinde sele neden oldu. Özellikle Ünye, Fatsa ve Perşembe ilçelerinde ağır hasar meydana geldi.

Sel sularına kapılan Kayı Bayram Sekmen isimli bir kişinin bugün cansız bedenine ulaşıldı.

Sel dolayısıyla toplam sekiz köprü çöktü, onlarca konut ve araç ile 264 işyeri hasar gördü. Sel en çok da çiftçiyi vurdu.

Ordu’daki selde 250 tona yakın fındık sulara kapılarak denize aktı. Kentteki hasadın yüzde 20’sine denk gelen fındıklar Ordu açıklarında küçük adacıklar oluşturdu.

Bu nedenle 500 binden fazla fındık üreticisinin zarar gördüğü belirtiliyor.

Derelerde taşma tehlikesi

Bölgede yağış halen devam ediyor. Ünye ilçe merkezindeki Tabakhane Deresi’nin debisi ise yağış dolayısıyla yükseldi. Bu nedenle derenin üzerinde bulunan köprüler de araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

Belediye ekipleri, derenin taşma ihtimali dolayısıyla vatandaşları can ve mal güvenlikleri için bölgeyi terk etmeleri yönünde anonslarla uyardı.

Hükümet kanadı: “Afet ve doğal bir olay”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kentten herhangi bir can kaybı haberi henüz gelmemişken, “Ordu’daki selde can kaybı yok ve hasarın boyutu çok yüksek değil” demişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Kurum’a göre ise bu bir ‘afet’ ve ‘doğal bir olay’.

“Sizin öngöremediğiniz bir olay -ki ismi afet oluyor. Tabiki şehirdeki alt yapı bu afetin şehre olan etkisini değiştirebilir. Ama şehirde mevcut da zaten o manada her türlü alt yapı, proje hem bizim bakanlığımız birimlerince hem belediyelerce hem valiliklerde yapılıyor.”

“Sorumlusu iktidar”

Halkları Demokratik Partisi (HDP) Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, Ordu’da yaşanan selle ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yaşananlardan hükümeti sorumlu tuttu.

Çepni, yaşanan felaketin nedeninin, iktidarın doğal yaşam alanlarını ve su yollarını maden ve enerji şirketlerine teslim etmesinin bir sonucu olduğunu savundu.

İktidarın HES projeleri gibi insanlara ve doğaya zarar veren projelere karşı mücadele veren ekolojistler ve Karadeniz halkının uyarılarını dikkate almadığını söyleyen Çepni, şöyle devam etti:

“HES projeleri ile suyu doğal akışından kopardı, şirketlerin kullanımına sundu. Dereleri ıslah projeleri adı altında, suyu beton kanallara hapsedip doğayla ilişkisini kesti.

“Bizler, bu iktidarı, maden işletmelerine, enerji şirketlerine teslim ettiği tüm doğal alanlar ve o alanlarda yaşayan tüm canlılar adına bütün bu felaketlerin sorumlusu olarak ilan ediyoruz. Bu felaketler ilk kez yaşanmıyor. Tıpkı 301 işçinin yeraltında can verdiği Soma Katliamı’na kader-fıtrat dedikleri gibi.”

Çepni gibi Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan da sorumluluğun ekolojik dengeyi bozan iktidarda olduğunu ifade etti. Bianet’ten Beyza Kural’a konuşan Ersan’a göre yaşananlar ‘doğal afet’ değil:

“HES’ler, açılan yeni yollar, HES’lere ulaşım için açılan yollar, maden ve taş ocakları, tüm bunlara ulaşım için kesilen ağaçlar, şehir içinde kıyı dolguları, yeşil alanlara yapılan binalar… Bunları topladığımızda sele doğal afet diyemiyoruz. Doğayı paraya dönüştürmek bir hükümet ve yerel yönetim politikası, bu politikanın sonucu da sel. Bu doğal afet değil, insan eliyle oluşmuş bir yıkım.”

MHP’den tepki: Nedeni HES’ler

Öte yandan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu milletvekili Cemal Enginyurt sele neden olarak hidroelektrik santralleri (HES) gösterdi ve “ HES’ler dere yataklarını değiştirdi” dedi.

Enginyurt Twitter’dan da “2 saatlik yağan yağmur, Fatsa Organize Sanayisi’ni bu hale getirdiyse, hizmet ettik diyenler iyi düşünsün. Laf değil, icraat görelim” paylaşımı yaptı.

Ne yapmalı?

Gül Ersan; Ordu’daki yol yapımlarının, maden ve taş ocakları için ağaçların kesilmesinin, kıyı dolguları ve betonlaşmanın felakete yol açan nedenler olduğunu belirtirken, Murat Çepni yetkilileri uyararak yapılması gerekenleri yedi maddede sıraladı:

  • Felaketin yaşandığı bölge afet alanı ilan edilmeli
  • Sulara atık su karışması, salgın ve bulaşıcı hastalık riskine karşı, bölgeye acilen halk sağlığı ekipleri müdahale etmeli; sular klorlanarak önlem alınmalı.
  • Gıda, su ve barınma yardımı yapılmalı.
  • Bozulan altyapı hızla yenilenmeli.
  • Mevsimlik işçilere yaşanabilir barınma ve güvenceli yaşam şartları sağlanmalı.
  • HES projeleri iptal edilmeli; dağları delen tünellerden, sahil yolu, yayla yolu projelerinden vazgeçilmeli.
  • Ormanları, meraları maden işletmelerine, enerji şirketlerine teslim etmekten; dereleri besleyen alanlara ev ve işyeri yapmaktan acilen vazgeçilmeli.

Bu haberde bianet, NTV ve Mezopotamya Haber Ajansı’ndan yararlanıldı. Fotoğraflar NTV’den alındı.



Önceki Haber
Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden dört akademisyen istifa etti
Sonraki Haber
Nuriye Gülmen ve Mehmet Dersulu serbest bırakıldı