Ana SayfaEkonomiDolar 6.50’nin altına indi ama: “Merkez’in adımları TL’deki düşüşü engellemez”

Dolar 6.50’nin altına indi ama: “Merkez’in adımları TL’deki düşüşü engellemez”

HABER MERKEZİ – Dolar/TL, yapılan müdahalelere rağmen yeni güne 6.80 seviyesinden başladı, daha sonra ise 6.50’nin altına kadar indi. Ancak Commerzbank, Merkez Bankası’nın piyasalardaki sorunu minör araçlarla çözme çabasının TL’deki düşüşü engellemeyeceğini ifade etti.

Pazar gecesi dolar/TL’nin 7,24’ü aşarak yeniden tarihi zirveyi görmesi sonrası Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası (MB) tarafından yapılan hamleler TL’deki değer kaybının önüne geçemedi.

Dün 7 lira seviyesinin üzerine çıkan kur, dün kapanışta 6,86 seviyesinde yer aldı.

Kur bu sabah 08.53’te 6,8059 seviyesinde işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL 7,7706’den el değiştirdi.

Dolarda sert düşüş

Dalgalanmanın sürdüğü dolar kuru, sert bir düşüş gerçekleştirerek 6.4550 seviyesine kadar gevşedi. Kurda işlemler saat 11:03’te 6.4560 civarında gerçekleşti.

Euro ise 7.37 seviyesine kadar geri çekildi.

Commerzbank: Bu adımlar TL’deki düşüşü engellemez

Commerzbank bu sabah yayınladığı günlük piyasa raporunda, Merkez Bankası’nın dün attığı adımlarla sorunları minör araçlarla çözmeye çalışma politikasına geri döndüğünü, bu adımların Türk Lirası’nda düşüşü engellemeyeceğini savundu.

Dünya gazetesinin haberine göre Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlık çözülse bile TL’de kısmi bir toparlanma olacağını savunan Commerzbank, bu toparlanmanın ardından döviz piyasaları ve MB arasında “kedi-fare oyunu”nun devam edeceğini belirtti.

Commerzbank, herhangi bir çözüm ortaya konmaması halinde ise TL’de serbest düşüşün devam etmesini beklediklerini vurguladı.

Türkiye ekonomisi ne durumda?

Türkiye’de enflasyon rekor seviyelere fırlarken, Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen Türk Lirası’ndaki düşüş hızla artış gösteriyor.

Yatırım bankaları Türkiye ekonomisi için ‘aşırı ısınma’ uyarıları yaparken, son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’deki 7 şirketin, 24 bankanın ve ülke ekonomisinin kredi notunu düşürdü.

Öte yandan yatırım bankaları ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yanı sıra aralarında Nobel ödüllü Paul Krugman’ın da bulunduğu kimi iktisatçılar, Türkiye için kriz uyarısında bulunuyor.

Krugman, 1997’de yüksek büyüme hızına rağmen Doğu Asya’da baş gösteren kriz dönemine atıfta bulunarak, Türkiye’nin ‘kendi kendini besleyen bir ekonomik kriz’in eşiğinde olduğunu belirtiyor.

Ayrıca ABD ile Türkiye arasında Amerikalı rahip Andrew Brunson davasıyla ilgili anlaşmazlıkla başlayıp krize evrilen süreç ile beraber TL’deki kayıplar hız kazanarak sürüyor.