Ana SayfaDünyaDört yıl sonra BM Golan Tepeleri’ne geri döndü

Dört yıl sonra BM Golan Tepeleri’ne geri döndü

HABER MERKEZİ – BM Barış Gücü İsrail – Suriye sınırında Golan tepelerindeki tampon bölgeye geri dönmeye başladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü (UNDOF) askerleri 2014’de Suriye savaşı dolayısıyla ayrıldığı Golan Tepeleri’ne geri döndü.

UNDOF’un tüm gücü henüz bölgede değil; BM sözcüsü Farhan Hak, UNDOF’un sınırdaki tampon bölgeye geri dönmeye başladığını teyit ederek sürecin kademeli olarak işleyeceğini belirtti.

Rusya: Bölgeden çekileceğiz

2 Ağustos 2018 günü Rusya Savunma Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Sergey Rudskoy, Golan Tepeleri sınır bölgesinde Rusya askeri polisinin devriye gezmeye başladığını açıkladı.

Rudskoy, İsrail’in Golan’daki gelişmelerden rahatsızlığını bildiklerini askerlerinin bölgede uzun kalmayacağını ve görevi BM güçlerine ve Suriye’ye devredeceklerini açıklamıştı.

2014’te ayrılmışlardı

Golan Tepeleri uluslararası hukuk açısından halen Suriye toprağı ama 1967’den beri fiili olarak İsrail işgali altında ve dolayısıyla iki ülke arasında itilaflı bir bölge.

BM’nin 5 kilometre uzunluk ve 10 kilometreye varan genişlikteki tampon bölgedeki misyonu güvenlik gerekçesiyle 2014’de resmen sonlandırılmıştı.

Golan’da görev yapan UNDOF’un bölgede 1000 askeri bulunuyordu. Bölgede en son görev yapan UNDOF askerleri Avusturya, Hindistan, Filipinler ve Hırvatistan ordularının görevlendirdiği birliklerden oluşuyordu.

Yapılan açıklama ile tampon bölge yeniden BM denetimine girmek üzere.


Bu haber bianet‘in derlemesinden alınmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
YÖK'ten akademisyen ihraçları için üniversitelere genelge
Sonraki Haber
İsviçre'de uçak kazası: 20 kişi hayatını kaybetti