Ana SayfaÇalışma YaşamıDöviz fırladı, tekstilde işçi kıyımı başladı: “Patronlar krizi fırsata çeviriyor”

Döviz fırladı, tekstilde işçi kıyımı başladı: “Patronlar krizi fırsata çeviriyor”

HABER MERKEZİ – Antep’te döviz kurundaki artış nedeniyle tekstil firmalarının işçi kıyımına gittiğini açıklayan Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, yüzlerce işçinin işten çıkarıldığını ve binlercesinin işsiz kalmayla karşı karşıya olduğunun altını çizerek, “İşten atmak yasaklansın” çağrısı yaptı.

Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, döviz kurundaki artışın tekstil sektörüne yansımasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Antep’te işten çıkarılmaların başladığının belirtildiği açıklamada, “her krizde olduğu gibi Antep’te faturanın yine işçilere kesildiği ve işçilerin ya toplu bir şekilde ya da gruplar halinde işten çıkarıldığı” belirtildi.

İşçilerin ücretsiz izne gönderildiğinin, kimi fabrikaların bazı bölümlerinin de montaj gibi sebeplerle kapatıldığının kaydedildiği açıklamada, “Başta Başpınar olmak üzere birçok sanayi bölgesinde işçi çıkartılıyor. Daha kitlesel işten çıkarılmaların bayram sonrası olacağı söyleniyor. Şimdiye kadar yüzlerce işçi işten çıkarıldı. İşçilerin çalışma hakkı gasp ediliyor” denildi.

Açıklamada, işçi çıkaran firmaların Türkiye’nin birinci ve ikinci büyük 500 firmaları arasında bulunduğu da vurgulandı:

“Gaziantepli patronlar kısa bir süre önce yaptıkları açıklamalar ile şimdiye kadar ne kadar çok kazandıklarını açıkça beyan etmişlerdi.

Elimize ulaşan bilgilerden yola çıkarak hazırladığımız işçi çıkaran firmalara dikkat edilirse bunların bazıları Türkiye’nin birinci ve ikinci büyük 500 firmaları arasında bulunmaktadırlar. Bu firmaların işçilerin sırtından elde ettikleri devasa kazanç, on binlerce işçinin ücretini onlarca yıl karşılamaya fazlasıyla yetecek miktardadır.

Kriz patronlar tarafından bir başka fırsata çevrilmek istenmektedir. Dün piyasa koşullarında hiçbir sıkıntı yok iken işçilere ‘hepimiz aynı gemideyiz’ demeyenler, işçileri kölece çalıştıranlar, onları yok sayanlar bugün işçilere ‘aynı gemideyiz’ demektedirler. Gemi azıcık su almaya başladığında, birazcık sallandığında gemiyi hafifletmek için işçileri işten atmaktadırlar. 

Şimdiye dek işçilerin sırtından fazlasıyla kazanan patronların kasalarında yeterince para vardır. Yani bir fatura ödenecekse bu faturayı zaten açlık sınırın altında çalışan işçiler ödememelidir.

Diğer taraftan çalışma hakkına sahip çıkan, işten atmalara karşı direnişi seçen işçiler için bu en meşru hak arama eylemidir. İşten atmak yasaklansın. Krizin faturasını patronlar ödesin.”

Sendika açıklamasında, işten çıkarmaların gerçekleştiği 30 firmanın adı verilirken, bu şirketlerin 100’lerce kişiyi işten çıkarttığı aktarılıyor.

Previous post
İdlib'de bir silah deposunda patlama: 12'si çocuk en az 39 kişi yaşamını yitirdi
Next post
Beş ana başlıkta: Sosyalist iktisatçılar krizden çıkışın yolunu gösterdi