Ana SayfaGüncel’Ekonomik savaştan yana değiliz’ diyen Kalın ‘İncirlik’ sorusunu yanıtsız bıraktı

’Ekonomik savaştan yana değiliz’ diyen Kalın ‘İncirlik’ sorusunu yanıtsız bıraktı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye’nin ABD ile ‘ekonomik savaş’ yaşamaktan yana olmadığını söyledi, ‘İncirlik’ sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin ABD ile yaşadığı krize ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘Ekonomik savaş’tan yana olmadıklarını belirten Kalın, ABD’den ithal edilecek ürünlere yönelik yürürlüğe sokulan ek gümrük tarifeleri için ‘saldırılara karşı yanıt’ dedi:

“Alınan tedbirlerle iyiye doğru gidiş başladı. İyiye doğru bir gidişin dün itibarıyla başladığını görüyoruz. Bu iyiye gidişin bundan sonra da devam edeceği temel beklentimiz. Türk ekonomisinin temelleri sağlamdır. Şu anda dünyada en güçlü bankacılık sistemine sahip olan ülkelerden birisi Türkiye’dir. Türkiye kimseyle bir ekonomik savaştan yana değildir fakat bir saldırı olduğunda tepkisiz kalması düşünülemez. Kurlardaki durum tedbirlerin netice verdiğini gösteriyor. İlgili bütün kurumlarımızın bundan sonra da uygulayacağı tedbirlerle Türk ekonomisindeki bu normalleşmenin daha da güçleneceğini öngörüyoruz.”

‘İncirlik’ sorusunu yanıtsız bıraktı

ABD’nin F-35 savaş uçaklarının teslimatını askıya almasını da değerlendiren Kalın, şöyle konuştu:

“Sayın Trump’ın imzaladığı bu madde, büyük bir paketin içinde yer alan bir madde. Şu anda somut bir karşılığı yok. Bizim pilotlarımızın eğitimi orada devam ediyor.Şunun altını çizmekte fayda var. Türkiye, sadece F-35 müşterisi değildir. O projenin bir ortağıdır. Şu ana kadar üzerine düşen sorumluluklar çerçevesinde ödemelerini yapmıştır. İş eğer böyle bir noktaya giderse Türkiye hukuk yollarına başvurur. Umarız iş bu noktaya gelmez. Türkiye’ye dönük bu tür tehditlerle mesafe alınamayacağını herkesin bilmesi gerekir.

Öte yandan Sözcü, “İncirlik üssünün kapatılması gibi bir adım bekleyebilir miyiz?” şeklindeki soruyu ise yanıtsız bıraktı.

Erdoğan Merkel ve Macron’la görüşecek

İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ve Fransa ile temaslarda bulunacağını duyurdu.

Kalın, Erdoğan’ın bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel, yarın ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon üzerinden görüşme gerçekleştireceğini açıkladı.