Ana SayfaEkonomiHDP ve CHP’den ‘kriz’ uyarısı: Meclis acilen toplanmalı

HDP ve CHP’den ‘kriz’ uyarısı: Meclis acilen toplanmalı

HABER MERKEZİ – Ekonomideki kötü gidişata ilişkin açıklama yapan HDP ve CHP, Meclis’in acilen toplanması çağrısında bulunurken, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik bir krizin eşiğinde olduğunu vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) ekonomideki son duruma ilişkin açıklamalar geldi.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, sabah saatlerinde toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, Meclis’in acilen toplanması gerektiğini kaydetti.

Oluç, “Krizin daha da derinleşmemesi için TBMM’nin acilen toplanması gerektiğini düşünüyoruz. Meclis denetim mekanizması olarak işlev görmeli, hangi adımların atılması gerektiğini özgürce tartışmalıdır. Aksi takdirde bu gidişat karşısında karşı karşıya kalınacak sorunlar toplumun tamamı açısından sıkıntı yaratacaktır” dedi.

Krizin faturasının emekçilere ve işçilere kesildiğine vurgu yapan Oluç, esas meselenin TL’nin değer kaybetmesi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“TL’nin değer kaybetmesi demek bu toplumda emeğiyle çalışan herkesin her gün biraz daha fakirleşmesi demektir. Emeği ile geçinen tüm toplum kesimlerinde ciddi bir fakirleşme söz konusudur. Yanlış politikaların bedelini emekçiler ödemektedir. Bu yüzden bir an evvel Meclis’in fren ve denge denetleme mekanizması olarak harekete geçmesi gerekmektedir.”

Türkiye’de her şeyin dövize endeksli olduğunu da belirten HDP Sözcüsü, “Mercimekten soğana kadar ithal ürünler söz konusu. Yaşanan bu kriz bir süre sonra yani Eylül ve Ekim aylarında beslenme sorunu yaratmaya başlayacak. Keza sağlık sektöründe benzer bir durumla karşılaşacağız. Bu ahbap çavuş kapitalizmine yatırılan kaynaklar bizi buraya getirdi” dedi.

Sözcü Oluç’un bunun aşılması için dikkat çektiği üç konu şöyle:

“Birincisi israf ekonomisi sonlandırılmalıdır. İkincisi ahbap çavuş ilişkileri sonlanmalıdır, üretime ve istihdama yönelmek gerekir. Üçüncüsü de askeri harcamalara, savaş harcamalarına son verilmelidir.”

CHP: Ülke siyasi ve ekonomik bir krizin eşiğine geldi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı ardından döviz kurlarındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Öztrak, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yastık altı döviz ve altınları bozdurma” çağrısını hatırlatarak, “Alınan polisiye önlemler sorunu daha da büyütmekten başka bir işe yaramaz. Polisiye önlemlerle bir kriz çözülmez” dedi.

“Bugüne kadar TL’deki değer kaybına baktığımızda bunun yansıması Türk şirketlerine yansımıştır. Şimdi borçları ödeme zamanı gelmiştir. 240 milyar dolara ihtiyacımız vardır. Bunun faturası fakir fukaraya çıkacaktır. Vatandaşımız çok endişeli ve mutsuzdur. Ülke çok ciddi siyasi ve ekonomik bir krizin eşiğine gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin aşağılanmasına asla izin vermeyeceğiz. Geminin kaptan köşkünde oturanların işin içinden sıyrılmaya çalışmasını anlamıyor, desteklemiyoruz.

Faik Öztrak, son olarak “Meclis derhal toplantıya çağrılmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Prof. Türkay: Tüm cepheleriyle sermaye sınıfı AKP'nin yanında saf tutuyor
Sonraki Haber
Bahçeli'nin elini öpmüştü: İYİ Partili Arkaz MHP'ye geçti