Ana SayfaGüncelİHD: Cumartesi Anneleri başta olmak üzere kayıp yakınları işkence gördü

İHD: Cumartesi Anneleri başta olmak üzere kayıp yakınları işkence gördü

HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta oturumunun yasaklanması ve ardından aralarında kayıp yakınlarının da olduğu onlarca kişinin gözaltına alınmasına ilişkin İHD’den açıklama geldi. Açıklamada, “Anneler başta olmak üzere kayıp yakınları ve çok sayıda katılımcı işkence görmüştür” denildi.

Gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın bugün yapacağı 700’üncü hafta oturumu, İçişleri Bakanlığı’nın talimatı ile sabah saatlerinde yasaklandı.

Biber gazı, plastik mermi ve tazyikli su kullanan polisler, alana girmek isteyen onlarca hak savunucusunu ters kelepçeyle gözaltına alındı.


“Soylu’nun emriyle”: Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eylemi yasaklandı, gözaltılar var


Yaklaşık 3 saat boyunca alanı terk etmeyen hak savunucuları eyleme son verdiklerini belirtti, Cumartesi Anneleri de haftaya kaldıkları yerden eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Kayıp yakınları işkence gördü”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta etkinliğinin İçişleri Bakanlığı emriyle yasaklandığının belirtildiği açıklamada özetle yaşananlar şöyle sıralandı:

  • Saat 10.30 itibarıyla güvenlik güçlerinin müdahalesi başlamış, biber gazı, ters kelepçe uygulanarak çok sayıda kişi darp edilmiş, gözaltına alınmıştır.
  • Gözaltına alınan kişilerden ismi öğrenilenler: İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyondan Sebla Arcan, Maside Ocak, Gamze Elvan, Şube sekreteri Leman Yurtsever, kayıp yakınlarından Ali Ocak, Faruk Eren, Hasan Karakoç, Cihan Gülünay ile çok sayıda insan hakları savunucusu.
  • Güvenlik güçleri Cumartesi Anneleri 700’üncü hafta etkinliğine hukuka aykırı bir şekilde müdahale etmiş, işkence yapmıştır. Anneler başta olmak üzere kayıp yakınları ve çok sayıda katılımcı işkence görmüştür.

İHD İstanbul Şubesi, İçişleri Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Gözaltına alınan İHD İstanbul Şubesi yönetici ve üyeleri ile aktivistlerimiz derhal serbest bırakılsın. Suç işleyen güvenlik güçleri hakkında soruşturma başlatılsın” dedi.

Previous post
Sakarya'da iki günde 3 bini aşkın kişi hastaneye başvurdu
Next post
Hindistan'daki selde yaşamını yitirenlerin sayısı 400'ü aştı